Ковид-криза в САЩ: отново препълнени болници, все повече болни деца

0
262
Да не те приемат в болница, защото местата са запълнени от пациенти с Ковид-19. Подобни сцени се разиграват в момента в САЩ, където болниците отново са препълнени. Все повече деца биват хоспитализирани, отбелязва „Дойче Веле“

 

Мишел Пиджет е загубила сина си в пандемията. Но не защото се е заразил с коронавирус, а защото всички болници в района са били пълни с пациенти с Ковид-19 и не са могли да приемат за лечение в интензивното си отделение 46-годишния мъж, който имал възпаление на панкреаса. В нито една болница в общо пет щата не се намерило свободно място. След като часове наред мъжът не получил нужната медицинска помощ, органите му отказали. „Той умираше, състоянието му се влошаваше с всяка изминала минута, но не можеше да бъде настанен в интензивно отделение“, разказва през сълзи майката на починалия.

В САЩ ежедневно в болница постъпват по около 11 500 пациенти с коронавирус. В някои щати здравната система вече е претоварена. В Алабама, Джорджия, Тексас, Флорида и Арканзас са свободни само 10 процента от леглата в интензивните отделения. А на някои места вече изпитват недостиг на медицински материали, казва д-р Нек Назари от Флорида. „Опасяваме се, че скоро ще свърши кислородът. Тестовете вече почти свършиха, а и вече нямаме никакво място“, казва той.

Разболяват се най-вече неваксинирани

В момента хоспитализираните са основно хора, които не са ваксинирани срещу Ковид-19. Данните от 40 щата сочат, че делът на напълно ваксинираните, които биват хоспитализирани, е незначителен – между 0,1 и 5 процента от всички постъпващи в болница заради инфекция с коронавирус. Това се потвърждава и от актуално изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията CDC, според което при неваксинираните вероятността да бъдат хоспитализирани е 29 пъти по-висока, отколкото при ваксинираните. Същото повтаря непрекъснато и водещият американски вирусолог Антъни Фаучи: че ако се ваксинират всички, които имат тази възможност, динамиката на разпространението на заразата ще се промени драстично.

Част от американците обаче не вярват на ваксините и предпочитат да прилагат съмнителни методи на лечение, които са открили в интернет. Мнозина залагат например на ивермектин – средство против паразити, което се инжектира обикновено на коне и крави. Въпреки че няма еднозначни резултати от изследванията, че това средство помага при Ковид-19, според данните на CDC от началото на юли изведнъж то е било предписано около 90 000 пъти. Фаучи съветва хората да не го приемат.

Какво се случва с най-малките?

Особено неясна е ситуацията с децата. Според статистиките, те все още се разболяват по-леко, отколкото възрастните. Същевременно в момента са хоспитализирани значително повече деца и младежи, отколкото когато и да било преди в пандемията. През август броят на лекуваните в болници деца е бил 52 000. В САЩ ваксинациите са позволени за деца над 12 години.

И тъй като сега децата тръгнаха отново на училище, понякога и без да носят маски, Делта вариантът се разпространява бързо. По данни на Съюза на педиатрите, малко след началото на новата учебна година около 180 000 ученици са били тествани положително за коронавирус. Броят на поставените под карантина е още по-висок.

„Ню Йорк Таймс“: Ваксинирайте се!

Съюзът на детските болници излезе с драматичен призив в „Ню Йорк Таймс“: нека всички онези, които могат да се ваксинират, да го направят. В публикацията се изтъква, че броят на инфекциите сред подрастващите расте. Посочва се също така, че психическото натоварване сред младежите става все по-голямо. Освен това изданието изтъква, че детските отделения са на предела на възможностите си.

Междувременно ваксинационната кампания изглежда отново започва бавно да набира скорост – вероятно и под въздействието на тревожните кадри от препълнените болници. Средно на ден в САЩ сега се ваксинират по около 900 000 души.

Франциска Хопен, Дойче Веле

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here