Търси се Духа на Стамболов!

BIG5АНАЛИЗТърси се Духа на Стамболов!
Проф. Светлана Шаренкова: Партньорство – да, но намеса във вътрешните ни дела – не! Това е държавническият Дух на Стамболов, който ни е нужен и днес

 

През последните 32 години България беше белязана с преход, свързан с омраза, реваншизъм, компромати и безидейни разрушителни пориви. С опростачване, мутризация и чалгизация в политиката, икономическия и културния живот… И резултатите закономерно са трагични – ние сме трайно най-бедната страна в Европа, демографската криза е необратима, духовността и науката са унизени, индустрията и земеделието са затрити, а  здравето и образованието са просто стока и пари.

Уви, последните месеци не ни донесоха очакваната промяна, а внесоха още повече хаос, скандали, политическа мизерия и невъзможност за работещо мнозинство и правителство. Политическият ни „елит” затъна във взаимни обвинения и омаскаряване на опонента, в „тънки” сметки и популизъм, които заместват реалните политики дори при обсъждането на най-важния държавен закон – Бюджета на Република България.​Поредните предсрочни избори поставиха своеобразен антирекорд с негласуващи почти 60 % от българите. Народът продължава да губи доверие в политическата система, в партиите, в изборите и да търси следващите месии, шамани и шоумени.

На този фон ще напомним, че „няма нищо ново под слънцето…” и че често е било така в новата история на България. Преди 140 години хъшът, политикът и държавникът Стефан Стамболов беше отправил най-вярното послание към тогавашните народни избраници: „Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрани и да ги пожертваме пред Олтаря на Отечеството!“. Ето това е пример за държавническа мъдрост, при това в годините след Освобождението, когато България едва прохожда в парламентаризма, демокрацията и градежа на своите институции! Тогава яростните политически опоненти съумяват да се обединят, щом националният интерес го изисква. И резултатите не закъсняват – правителството на Стамболов е държавотворно. По негово време е изграден гръбнакът на българската железопътна инфраструктура и пътищата, на образованието и културните институции, на армията и градоустройството, на финансовата система. България не е покорен изпълнител на чужда воля, а  утвърждава своя международен авторитет, говори гордо, като равна с великите сили и показва, че може сама да решава съдбините си!

Стамболов, който има реален принос в Българското възраждане и националната революция, казва и други мъдри слова: „Всички ние обичаме Русия, която е наша Освободителка! И тези от нас, като Дядо Вазова, които умеят – нека пишат песни за нея, а ние ще ги пеем! Но когато иде реч за България, нашата девиза е – ръцете долу!”.

Светът през ХХI век е съвсем различен. Той е многополюсен (както прогнозираха акад. Евгений Примаков и Хенри Кисинджър), но отново е обхванат от тежки кризи. И България отново е длъжна да води балансирана външна политика, отчитаща националния интерес, да общува като суверенна държава с Вашингтон и Москва, с Брюксел, Пекин и Анкара. А управляващи и опозиционни политически партии не бива да позволяват важните решения за страната ни да се вземат отвън, в която и да е от тези столици.

Партньорство – да, но намеса във вътрешните ни дела – не! Това е държавническият Дух на Стамболов, който ни е нужен и днес! А за съжаление между сегашните български партии и Стефан Стамболов зее огромна пропаст. Това го вижда всеки български зрител, следящ парламентарните скандали и грубото политиканстване.

И все пак България и днес има един национален лидер, който систематично прави усилия не само на думи, но и на дела да се доближи до философията, принципите и делото на  Стамболов. Това е президентът Румен Радев, който като патриот и достоен български генерал вече пет години не се плаши от атаките и натиска на мафиотско-мутренското управление на Борисов и присъдружните му медии, а показа, че е непримирим противник на корупцията, назовава истините за живота ни точно. Неспирно отстоява тезата, че обединението не е между корумпираната власт и милионите й жертви, а е обединение за благоденствие на народа, реална промяна и върховенство на закона. Той е държавникът, който назначи служебния кабинет и ни показа, че е възможен друг тип управление – делово, компетентно и смело, изобличаващо корупцията и пресичащо купения вот. Радев формулира и принципа, че външната ни политика се формира у нас и се отстоява навън, а не обратното. И го изпълнява достойно и последователно в диалога си с Брюксел, Берлин, Вашингтон, Анкара и Москва. Затова Румен Радев днес се приема от българообществото като почтен и модерен  национален лидер. Като гарант на Конституцията, суверенитета и националния интерес! Той е носителят на Духа на българската държавност, обединение и родолюбие!

Проф. Светлана Шаренкова

[td_block_social_counter]

Последни новини