Крум Зарков: Актуализираме бюджет в предизборна обстановка и резултатът не е достатъчно добър

0
223

 

„В началото на този парламент имах увереност, че този парламент ще сфоримира мнозинство, без ГЕРБ и ДПС, но се стигна за съжаление до тук“, коментира актуалната политическа ситуация пред БНР Крум Зарков от БСП.

„Дори в последствие предупредих, да не стане така, да има законопроекти приети на първо четене, а да не остане време за второ четене.

Сега с обсъждането на актуализацията на бюджета ние също можехме да викаме с пълна сила – „Годеж, годеж“, когато вчера прекъснаха заседанието, или когато с гласовете на ДПС подхвърлиха нашата идея за преизчисляване на пенсиите. Това обаче не води кой знае докъде. Истината е че, няма ясно мнозинство.

И от тук насетне ние актуализираме бюджет в предизборна обстановка и това е резултатът – не достатъчно добър.

Има и страшно много неизвестни около бъдещата актуализация на държавния бюджет.  Но мисля, ча такава трябва да има. Служебното правителство правилно отвори този дебат.

По актуализацията на пенсиите БСП е на мнение, че увеличението трябва да бъде от 1 октомври. При всички случаи напредък ще има. Като преизчислението на пенсиите се прави по различни варианти – служебното правителство заложи на варианта – коефициент за прослужено време, но има и много важният показател – средно месесчният осигурителен доход към момента на пенсионирането. Но тези, които са се пенсионирали преди 2008 година, те са с много по-ниски пенсии – това ще раздели хората“, каза още Зарков.

По другата тема – закриването на специализираните съдилища и прокуратура и дали за предлаганите съдебните промени има съмненията, че БСП ги бламира Зарков категорично заяви, че тези закривания са залегнали в предизборната платформа на БСП.

„Има време тези промени да минат и на първо,  и на второ четене – някъде до 20 септември, а днес ще има със сигурност заседание на парламентарните комисии по тези промени, както и по промените, свързани с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор“, каза още в „Преди всички“  Крум Зарков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here