Ива Митева изчете указа на президента за разпускане на 46-ото НС

BIG5АКТУАЛНОИва Митева изчете указа на президента за разпускане на 46-ото НС
Народното събрание се разпуска утре – 16 септември

 

Председателят на парламента Ива Митева уведоми депутатите, че вчера – на 14 септември, е постъпил президентският указ за разпускане 46-ия парламент на 16 септември.

След като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, Румен Радев заяви, че скоро ще разпусне парламента, но поясни, че ще изчака актуализацията на бюджета да бъде приета, което стана в края на миналата седмица.

Така на 13 септември президентът обяви, че ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. От същата дата той ще назначи и ново служебно правителство. Подробности около състава засега няма, предава БНР.

Президентът все още не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще останат на позициите си.

Днес служебният премиер Стефан Янев посочи, че очаква да запази поста си.

Президентът ще насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември заедно с вота за президент.

Избраната дата за провеждане на парламентарния вот – 14 ноември, при разпускане на парламента на 16 септември породи коментари, че не е в изпълнение на срока от 60 дни, заложен като необходим за подготовка на вота и отразен хронограмата, която трябва да приеме ЦИК за провеждането му.

[td_block_social_counter]

Последни новини