Италия прие едни от най-строгите мерки срещу COVID-19, които светът е виждал

0
584

 

Италианското правителство одобри едни от най-строгите антиковидни мерки в света, въвеждайки изискването всички работещи да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или прекаран COVID-19, съобщиха агенциите „Ройтерс“ и АНСА. Италия става първата държава в Европа, която приема такава мярка.

 

Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври и са част от усилията на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди италианците да се имунизират. Всеки работещ гражданин в Италия, което на практика означава огромна част от населението, трябва да предостави COVID-паспорт. Тези, които пренебрегнат разпоредбите, и ходят на работа, ги заплашва глоба между 600 и 1500 евро. Санкции грозят и работодателите, които допуснал служител на работа без предоставяне на този сертификат.

„Нищо подобно не е правено в Европа, ние сме в предните редици в света“, каза министърът на държавната администрация Ренато Брунета. Макар някои страни от ЕС да разпоредиха здравните им работници да се ваксинират, никоя от тях не е направила здравния пропуск задължителен за всички работещи. Това значи, че Италия ще стане първата страна, в която ще бъде изпробван ефектът от подобна мярка.

Здравният пропуск беше първоначално замислен за облекчаване на пътуванията в Европа, но Италия бе сред групата европейски страни, които бързо го направиха задължителен за хората, желаещи да получат достъп до обществени места като музеи, фитнес зали и ресторанти на закрито. Италия и до момента има изключително висок процент ваксинирани (с две игли) – 65% от населението. Властите в Рим обаче искат да насърчат тези, които още не са, да се ваксинират – най-вече заради бързото разпространение на Делта варианта.

Източник: Fakti.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here