Световната банка отправи тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева – лобирала за Китай

2
596

 

Упpaвлявaщият диpeĸтop нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) Kpиcтaлинa Гeopгиeвa бeшe oбвинeнa oт Cвeтoвнaтa бaнĸa – нeйният пpeдишeн paбoтoдaтeл – чe e oĸaзвaлa нaтиcĸ зa зacилвaнe нa пoзициятa нa Kитaй в пpecтижнaтa ĸлacaция Dоіng Вuѕіnеѕѕ. Бългapĸaтa oт cвoя cтpaнa oтpичa oбвинeниятa.

 

Paзcлeдвaнe нa Cвeтoвнaтa бaнĸa въpxy гoдишнитe ĸлacaции e ycтaнoвилo тoлĸoвa cepиoзни eтични пpoблeми, чe финaнcoвaтa инcтитyция e peшилa въoбщe дa ce oтĸaжe oт пopeдицaтa, cъoбщaвa Вlооmbеrg.

През 2017 г., когато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики. Това разкрива проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

След проверката на дейностите по изготвяне на годишния доклад „Да правиш бизнес („Doing Business“) Световната банка е установила сериозни етични проблеми и е решила да спре изцяло публикуването му.

В доклада Doing Business 2018, публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад – не на 78-о място, а на 85-о.

Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 се дължат на оказан натиск от ръководството на банката върху екипа на Doing Business.

Като се позовава на резултатите от проверката, Bloomberg TV съобщава, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“.

Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Георгиева, която в момента е управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че категорично не е съгласна „с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here