Румен Радев пред ООН: България е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток и Украйна

BIG5АКЦЕНТИРумен Радев пред ООН: България е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия...
В първия ден на сесията на ООН видеообръщение направи и българският държавен глава

 

В Ню Йорк започнаха изказванията на държавни глави в рамките на 76-ото Общо събрание на ООН. Джо Байдън държа първата си реч в качеството си на американски президент. Дебют направи и новият ултраконсервативен ирански президент Ебрахим Раиси.

В първия ден на сесията на ООН видеообръщение направи и българският държавен глава Румен Радев. В него държавният глава подчерта, че България е загрижена за трайните заплахи за сигурността в световен мащаб. Пред обединените нации Радев изрази загриженост и за влошаващата се обстановка в Афганистан. Във видеобръщението си президентът допълва, че България е положила всички усилия за наличието на достатъчно ваксини.

„Най-важните задачи пред нас са: Да предотвратим разпространението на коронавируса; да се фокусираме върху глобалното икономическо възстановяване и да намалим растящите икономически неравенства; да ускорим напредъка в борбата с климатичните промени и устойчивото развитие; да се борим с тероризма и трансграничната престъпност, както и да засилим киберсигурността“, изтъкна българският президент.

„Ние подкрепяме задълбочаването на стратегическите партньорства на Европейския съюз (ЕС) по целия свят, както и по-активното му ангажиране с трети държави и регионални организации“, увери той.

Жизненоважно е всички да подкрепяме и да сме солидарни с най-уязвимите страни и хора по целия свят, под ръководството на ООН и Световната здравна организация. България споделя своите излишни доставки на ваксини чрез механизмите на ЕС и на двустранна основа.

Румен Радев засегна в речта си специално предизвикателствата пред мира и сигурността за България.

„Страната ни е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток, продължаващата криза в Украйна. Като държава-членка на ЕС България подкрепя ангажимента да се работи с международни партньори по трайни решения за афганистанските бежанци. В знак на солидарност взехме решение да получим до 70 афганистански граждани, които са работили за мисии на България, ЕС или НАТО, както и техните семейства.

Нека сега да се обърна към Близкия изток. Осъждаме ракетните атаки срещу Израел. Дълбоко сме обезпокоени от насилието в окупираната палестинска територия след смъртоносната ескалация на насилие между Израел и бойците в Газа по-рано тази година. Мирният процес няма алтернатива. Призоваваме и двете страни към сдържаност, въздържане от провокации и преговори за мир. България оценява високо работата на Агенцията на ООН по въпросите на палестинците и ще продължа да я подкрепят както политически, така и финансово.

България продължава да призовава за разрешаване на кризата в Украйна въз основа на пълно и цялостно прилагане на Минските споразумения.

В контекста на продължаващата пандемия трябва да гарантираме зачитането на правата на човека, тъй като те са от изключително значение за постигане на сигурност, просперитет и мир. Защита на правата на децата са ключов приоритет на моята страна по отношение на правата на човека, като имат силен характер акцент върху приобщаващото образование за деца с увреждания и процеса на деинституционализация.

Освен това ние настояваме за овластяването на жените и момичетата насърчаване на правата на хората с увреждания, както и борба с антисемитизма, ислямофобия и реч на омразата“.

Няма налично описание.

Акценти от обръщения на държавни ръководители пред Общото събрание на ООН

Полският президент Анджей Дуда остро осъди изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“ , който ще пренася руски газ в Западна Европа, заобикаляйки Украйна. Той обвини Русия и Беларус в агресия в близост до полската граница. „Солидарността на Полша с Украйна, която беше нападната от Русия, и с опозицията в Беларус срещу един авторитарен режим си имат цена“, заяви Дуда. По думите му режимът на Александър Лукашенко води безпрецедентна хибридна атака по границите на Полша, Латвия и Литва, трите държави от източния фланг на НАТО и ЕС, като принуждава насилствено десетки хиляди бежанци от Близкия изток да пресичат границите в опит да „създаде изкуствена хуманитарна криза“.

С упрек към международната общност се обърна и турският президент Реджеп Ердоган заради продължаващата повече от 10 години сирийска криза. Пред Общото събрание на ООН той беше категоричен, че Турция няма нито средства, нито търпение да посрещне нови бежанци. Притесненията в Турция нарастват поради евентуален скок на мигрантите от Афганистан след изтеглянето на САЩ от тази страна след две десетилетия военно присъствие и последвалия скок от атаки на талибаните. Талибаните възстановиха контрола над страната и действаха бързо, за да запълнят вакуума във властта, оставен след оттеглянето на САЩ. „За пореден път станахме свидетели как в Афганистан решения, които игнорират реалността и се сблъскват със социалната тъкан на хората, в крайна сметка се провалят. Афганистанският народ е принуден сам да се сблъска с последиците от нестабилността, която продължава повече от 40 години “, каза той и добави, че Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на афганистанския народ в момент на нужда.

Южна Корея очаква възобновяване на диалога между Пхенян, Сеул и Вашингтон в най-близко бъдеще, заяви президентът Мун Дже-ин. Речта му идва на фона на напрежение между Севера и Юга след серия ракетни тестове на Пхенян.

Свързани публикации:

Байдън пред ООН: Глобалното общество се намира в историческа преломна точка

[td_block_social_counter]

Последни новини