„Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за правосъдието“

BIG5ПРОФИЛ„Янаки Стоилов три пъти влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за...
Интересно е да се проследи как тези изказвания ще се отразят на потенциалната номинация на проф. Стоилов за член на Конституционния съд

 

Служебният министър на правосъдието втори мандат проф. Янаки Стоилов успя на три пъти да влезе в сериозен конфликт с Радево-Рашковата концепция за управление на държавата като цяло и на правосъдието в частност. Това коментира в свой анализ юристът Любомир Талев. По думите му Стоилов ясно съзнава грешките на служебния кабинет в редица сектори и за разлика от някои министри, назначени от президента, не ги крие.

Ето какво още пише в анализа си Талев:

„Стоилов констатира, че нивата на последните две Народни събрания не били достатъчно високи и имало опасност от приемане на закони, които не са в обществен интерес. По този начин директно нападна Бойко Рашков, който му е ресорен вицепремиер и който се похвали на пресконференция, съобщение за която продължава да стои на интернет страницата на МВР, че съставът на проваленото 46 НС е такъв благодарение на него.

Заяви, че в Министерството на правосъдието е изработен законопроект за прилагане на санкциите по Закона Магнитски, тъй като приетото от служебния кабинет решение не било достатъчна база за дейността. Така фактически обвини началниците си, че в продължение на четири месеца са прилагали въпросното решение без правно основание.

На въпрос какво мисли за процедурата на избор за председател на ВКС в контекста на призива на Съюза на съдиите в България  за бойкот на изборите за нови членове на ВСС отговори, че се надява на максимално широко участие в процедурата. По този начин се опълчи на едни от най-пламенните поддръжници на патрона си Румен Радев.

Интересно е да се проследи как тези изказвания ще се отразят на потенциалната номинация на проф. Стоилов за член на Конституционния съд, в името на която – твърдят злите езици – той се съгласи, макар и с видима неохота, да внесе съставения от вестникарски публикации „сигнал“ на началника си Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев във ВСС и да изтърпи стоически в ефир гаврите на членовете на Съвета с него по този повод. Като при това дебело подчертаваше и по време на заседанието, и в искането си до ВСС, че сигналът всъщност не е от него, а от Бойко Рашков. Или пък – тук можем само да се догаждаме – до него са достигнали слухове, че тандемът  Радев – Рашков е останал крайно недоволен от гореописаното формално изпълнение на възложената му задача по отстрела на неудобния главен прокурор и са решили Янаки Стоилов да се размине с номинацията за конституционен  съдия, и той в резултат на това си позволява да казва публично поне част от нещата, които мисли за тях?“, коментира Талев.

[td_block_social_counter]

Последни новини