Спецсъдът прекрати делото срещу ЛиЛана

0
322

 

Спецсъдът прекрати делото срещу Лиляна Деянова – ЛиЛана, брат ѝ Александър и още петима души. Обвинителният акт е върнат на прокуратурата заради пропуски, които няма как да се отстранят в хода на съдебния процес, съобщи „Сега„.

 

През юли прокуратурата отложи началото на съдебната фаза на процеса и пусна специален подготвен клип, в който директно свързва певицата с Васил Божков.

Във видеото се твърдеше, че разследването е открило „доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения“. Става дума за Васил Божков.

Прокуратурата твърди, че от 2016 г. до месец април 2020 г. групата на ЛиЛана незаконно е усвоила европейски средства за 2.7 млн. лева. В рамките на делото са проверени 11 договора за европейско финансиране.
Бившата певица Лиляна Деянова (ЛиЛана) прекара няколко месеца в ареста преди да бъде освободена в края на октомври миналата година 40 хил. лв. гаранция.

Деянова твърди, че разследващите непрекъснато я питали в началото на делото дали познава обвиняемия хазартен бос Васил Божков, който се укрива в чужбина. Процесът срещу нея започна след акцията на прокуратурата срещу хазартния бос, който в момента живее в Дубай.

Освен за злоупотреба с пари от фондове Деянова бе обвинена и за това, че е заплашвала шефове в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), че ще ги уволни, ако институцията не сключи договор за разпространение на електронни винетки с нейната компания „Телетол“.

Деянова твърди, че действията срещу нея са започнали, след като тя самата е подала сигнал за корупция в АПИ. По думите ѝ, че най-голямата корупционна схема е в тол системата. По този сигнал обаче няма нито един разпит, посочи Деянова в края на миналата година.

В предаването „Евродикоф“ по „Евроком“ преди два месеца Деянова и съдружникът ѝ Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Те подчертаха, че това е станало, без прокуратурата да го обяви публично, както по-рано разпространи показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали, че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here