Комитова: Протестът на пътните фирми е с други цели

BIG5АКЦЕНТИКомитова: Протестът на пътните фирми е с други цели

 

„Моята оставка е най-лесният въпрос. Ако тя ще реши тези проблеми. Може би арх. Комитова ще си почине“, посочи още тя

 

В България има 21 хиляди фирми с над 155 хиляди работници. Протестират 21. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки за цена и качество. 21 фирми в пътния бранш работят без да се състезават, без поръчки, с пари, получени авансово инхаус. 21 фирми са на някакъв друг пазар, те получават аванси без да се състезават, живеят в пълен комфорт. Протестът на работниците най-вероятно е с други цели.

Това заяви пред Нова телевизия служебният регионален министър Виолета Комитова. Повод за думите й са продължаващите протести на пътните строители, които настояват да им бъдат изплатени сумите за извършените от тях ремонти.

„Защо не попитате кой ги е пратил там? С представители на фирми се срещам вече четири месеца. Собствениците да се идентифицират, да се покажат пред обществото и ще си уредим отношенията. Ние искаме да продължим да работим с тях. Не ги отхвърляме. Това са български компании. Не мога да обясня защо воюват с мен. Фирмите са много запознати, че бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ е изчерпан до 30 април. Те много добре слушат какво се говори от 5 месеца – че сме спрели строителството. За какво протестират? Ако са строили, значи не сме спирали нищо. Ако са строили, какво са построили? Фирмите твърдят, че много са работили. Едни други – че служебното правителство е спряло всички строежи. Ако е така, значи нищо на никого няма да плащаме. Ако са строили, да дойдат да се разберем“, посочи още Комитова.

Тя с ирония адресира обвиненията, че служебният кабинет е довел със себе си проблеми.

„Добре, че дойде служебният кабинет всичко да се срине за тези четири месеца. Аз съм най-големият виновник. Водата по селата спря. Счупиха се мантинелите на АМ „Тракия“. Пътищата на България искат постоянна поддръжка. Тя гълта милиард и половина годишно. Но в момента най-важното, за което се готвим, е зимното поддържане. Направили сме стъпки. Бюджетът на АПИ бе ликвидиран до 30 април и нямахме нито стотинка. С актуализацията осигурихме 100 милиона. Пари ще има. Обявили сме обществени поръчки, направили сме комисия, която да работи по договорите на тези фирми. Ако те желаят, ще се намери начин да продължим да чистим пътищата на България с тези фирми“, допълни регионалният министър.

„Моята оставка е най-лесният въпрос. Ако тя ще реши тези проблеми. Може би арх. Комитова ще си почине“, посочи още тя.

[td_block_social_counter]

Последни новини