Стефан Янев: Затваряме въглищните централи най-рано през 2038 г.

BIG5АКЦЕНТИСтефан Янев: Затваряме въглищните централи най-рано през 2038 г.

 

Той подчерта, че механизмът за фиксиране на индикативна дата за раздяла с въглищната енергетика тепърва предстои да бъде изготвен на базата на технически анализ

 

В приетия днес от правителството План за възстановяване и устойчивост е заложен сценарий за затваряне на въглищните централи с две дати – 2038 и 2040 година, но предпочитаме това да стане през 2040 г. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след правителственото заседание.

Той подчерта, че механизмът за фиксиране на индикативна дата за раздяла с въглищната енергетика тепърва предстои да бъде изготвен на базата на технически анализ.

„Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две – 2038 и 2040 година, като предпочитаме втората дата. Ако може да е след 2040 г., на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред. Когато хората имат необходимост от яснота, от перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да им създаваме условие да остават с впечатление, че нещо крием от тях и да създаваме едва ли не с три, или пет, осем дати, една непредсказуемост. Напротив! Търсим предсказуемост! Търсим реализация,“ категоричен бе служебният премиер, цитиран от БНР.

Приемането на планa за възстановяване е навременен акт, каза още Стефан Янев

По документа е работено интензивно през последните 5 месеца, подчерта премиерът преди заседанието на МС. Планът е обсъждан с 46-ото Народно събрание и със заинтересованите браншови организации.

„Свършената работа е позитивна. Те го оценяват като положително и се надяваме с днешното му приемане и утрешното представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори, за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес, към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика, на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, в посока усъвършенстване и икономика с по-висок добавен продукт,“ добави Стефан Янев.

[td_block_social_counter]

Последни новини