Янаки Стоилов сезира ВСС за гражданството на председателя на Софийския градски съд

BIG5АКЦЕНТИЯнаки Стоилов сезира ВСС за гражданството на председателя на Софийския градски съд
„Има известно противоречие между това, което се съдържа в мотивите за населението, и това, което е постановил съдът“

 

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет данни за противоречие относно гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Стоилов обясни, че е установил това във връзка с твърдения в журналистическо разследване, че Трифонов няма българско гражданство.

„При представянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство. От своя страна ВАС, по повод оспорване на конкурсна процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията, и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест, има известно противоречие между това, което се съдържа в мотивите за населението, и това, което е постановил съдът“, подчерта правосъдният министър

Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. То беше второто, на което можеха да се правят номинации за председател на Върховния касационен съд. И днес обаче номинации нямаше. Последната възможност е на 28 октомври.

Във връзка с искането на главния прокурор до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за защита на свидетели, която предвижда прехвърляне на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита, на Министерството на правосъдието, министър Стоилов коментира, че за него „това искане е юридически неоснователно“.

По думите му, както навремето активите са били предоставени от Министерството на правосъдието на прокуратурата, по този начин сега и обратният процес преминава.

Стоилов обясни, че значителен размер от имуществото на Бюрото е преминало към прокуратурата до влизането в сила на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини