Валентина Ричанек: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите

BIG5ИНТЕРВЮВалентина Ричанек: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите
Твърдо заставам зад позицията на лидера ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на БСП. Въвеждането на зелен сертификат е ограничаване на конституционните права на българските граждани и опит ваксинацията да стане принудителна. Решенията трябва да бъдат отменени, а министър Кацаров да подаде оставка, заяви кандидатът за народен представител пред „Факти“

 

Валентина Ричанек пред ФАКТИ: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите - 1Валентина Ричанек е кандидат за народен представител за 47-то Народно събрание от БСП. Тя е на 10-то място в листата на 26 МИР – София област.

– Как ще коментирате мерките в служебния кабинет във връзка с пандемичната обстановка въведени от днес?

– Твърдо заставам зад позицията на лидера ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на БСП. Въвеждането на зелен сертификат е ограничаване на конституционните права на българските граждани и опит ваксинацията да стане принудителна. Решенията трябва да бъдат отменени, а министър Кацаров да подаде оставка, поради невъзможността му да се справи с кризата. Изключително тревожен е въпросът за ваксинирането на децата, което аз категорично отхвърлям, както и задължителната ваксинация по принцип. Право на всеки гражданин е да направи свободния си избор, както за себе си, така и за децата си.

– На прага сме на 3 избори тази година. Това че ще са 2 в 1 какви рискове и предизвикателство крие пред партиите?

– Мисля, че избори 2 в 1 ще донесат по-висока избирателна активност, което е положително за всички. Също така ще спестим време и средства, които са от особено значение в момента. Не мисля, че това крие някакви особени рискове или предизвикателства за партиите, вече всички обявиха зад коя президентска кандидатура застават и се надявам това да е предпоставка за една спокойна и честна кампания.

– Новата формация на двамата служебни министри как ще промени политическия пъзел и какви промени може да очакваме при бъдещите парламентарно представени партии?

– Да, очаква се новата формация да промени политическия пъзел, но до каква степен, бих коментирала след като видим резултата им на изборите. Очакваме ги и на терен в парламента, разбира се, защото там става ясно кой и какво може да промени. За БСП, а и за всеки от нас, е важно в следващия парламент да има по-голямо представяне на партии с общи допирни точки и воля преди всичко, да работят по неотложните за страната и народа ни въпроси, а не само кадруване, борба за надмощие и бягане от отговорност, на каквото бяхме свидетели в последните два парламента. Следвайки нагласите на хората и до някъде социологическите проучвания, промени се очакват предимно в процентното съотношение на вота, а някои от досегашните партии може и да не преминат бариерата. Силно се надявам да има и промени в разума и отговорността пред българския народ, за съставяне на стабилно, редовно правителство.

– Очаквате ли този път да бъде избрано редовно правителство?

– Много силно и искрено се надявам. В изключително сериозна здравна, социална, икономическа и политическа криза сме в момента и всеки изминал ден без редовно правителство е от значение. Като само един пример ще дам бюджет 2022- вече е края на м. Октомври, а нямаме бюджет за следващата година, нито правителство което да го одобри. За партията, която представлявам нямам никакво съмнение, че ще се борим отново, открито и до край това да се случи. Но поради фрагментността, която се очаква и в следващия парламент, ще имаме нужда от мнозинство и то до голяма степен зависи от нагласите на другите партии, изключвайки ГЕРБ и ДПС, разбира се.

– Политическата нестабилност от последните месеци хиперинфлацията и предстоящата зима и пандемията ще накарат ли политиците според вас да направят повече компромиси и да постигнат консенсус за широка коалиция и стабилен кабинет?

– Очаквам го. Преди всичко като гражданин. Това ще бъде и най-добрия политически тест – кой, до колко и за какво е в парламента. Защото всички партии сега, както и на предходните избори направиха и правят своите обещания, но когато дойде време да се водят тежки преговори, да се правят компромиси, да се мисли разумно и за хората, видяхме какъв беше резултата.

– Най-важните приоритети пред БСП в предстоящата кампания какви ще бъдат?

– Важното ще бъде да представим пакета с антикризисни мерки за първите 100 дни от управление, обосновани в проекто-бюджет за 2022г. и съобразени с предизвикателствата пред производители и потребители, работодатели и работещи. Не случайно се проведоха срещи със синдикати, браншови организации и производители, преди да се предложат тези мерки. Отново сме подготвени и мислим за бързото и адекватно решаване на проблемите. Надявам се това да се оцени от избирателите, защото положихме усилия и отговорност, каквито нито една друга партия не може да покаже в момента. Ще наблегнем и в разясняването и демонстрации за машинното гласуване, с цел да улесним по-възрастните, но и всички, които биха имали въпроси или трудности в изборния ден.

– Ще покажете ли същата диалогичност с политическите си опоненти и след изборите на 14 ноември?

– Абсолютно! БСП показа и доказа, че е партията на разума, на компромисите, на откритите и честни преговори, на грижата за хората, на борбата с модела Борисов. Това се видя в последния парламент, но и не само. Следя БСП от много години и смело твърдя, че е най-последователната и стабилна партия. Не спирам да следя и другите партии, преди всичко за себе си и нямам капка съмнение в избора, подкрепата и усилията си.

– Вашата лична мотивация да влезете в предизборната надпревара?

– Мотивацията ми е по-различна от обичайно възприеманата, когато някой се появи в листа на политическа партия. Някои хора дори смятат, че вече съм депутат. Не е това. За мен всеки депутат трябва да има някакъв политически опит, а аз нямам такъв. Целта ми е да знам, че съм намерила време, кураж и положила усилия за по-доброто бъдеще на страната ни, в която избрах да се завърна и да отгледам децата си. Както споменах, следя политическия живот в България от поне 5 години и непрекъснато го сравнявам с другите държави. Имах възможността 10 години да работя с хора от цялото земно кълбо. Знам много за случващото се по света, не само в Европа, но също така знам, че с всичките природни дадености, България може да бъде едно от най-доброто място за живеене. За целта са нужни усилия, обединение, безстрашие и време, заделено от всеки един от нас. Вярвам в БСП, в лидера, в хората с които се запознах там и виждам, че има шанс за промяна. Затова реших да дам и аз своята подкрепа.

– Какви са проблемите в региона, от който се кандидатирате?

– Проблемите в региона ми не са по-различни от тези в цялата държава. Може би малко по-различното е, че тук има сравнително ниска безработица, но до колко доходите на хората са достатъчни да се справят с високите битови сметки и растящите цени на храна, горива и т.н., това е отделен въпрос. Болниците са в окаяно състояние, недостиг на медицински персонал и капаците за Ковид болни, остарялата водо-преносна мрежа и липса на пречиствателни станции, разбитите улици или липса на инфраструктура като цяло, недостиг в гробищните паркове, престъпността и справяне с малцинствата, мръсният въздух през зимния сезон, почистването на речните корита- всичко това са неглижирани и натрупани през годините проблеми, за някои от които трябват светкавични мерки.

[td_block_social_counter]

Последни новини