Радев: Животът на народа е по-важен от изборния резултат, който ще понеса със смирение

0
430

 

Според президента приоритет трябва да бъде връщането на малките деца в класните стаи

 

Считам, че затварянето на държавата е крайна мярка и това беше причината да подкрепя предложението на управляващите за въвеждането на зеления сертификат”. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министрите от кабинета на Стефан Янев, цитиран от Нова телевизия.

„За мен животът на народа е по-важен от изборния резултат, който ще понеса със смирение. Въпреки високата цена подкрепих вашето решение, защото то дава свобода на избор и оставя икономическия живот отворен. Начинът на въвеждане на тези мерки търпи сериозна критика. Не беше дадено достатъчно време тези мерки да се адаптират. Разбираемо е това да предизвика стрес и възмущение у хората”, добави Радев.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Според него приоритет трябва да бъде връщането на малките деца в класните стаи. Освен това той поиска от министрите тестовете наистина да бъдат безплатни, а не както хората вече са се оплакали, че за тестове плащат между 15 и 40 лв. Също така призова министрите и за решение за хората, които имат много антитела, но нямат сертификати.

„В последната седмица има рязка промяна на средата, в която децата учат. Преди имахме по около 100 заразени на ден, докато през последната седмица те вече са около 500. Ние няма как да пренебрегнем здравето на децата. Според мен е правилно да има радикална промяна по начина по който се влиза в училище и се провеждат учебните занятия. Решението е правилно от гледна точка на здравето и живота на децата, за които носим отговорност”, каза образователният министър проф. Николай Денков.

„Според мен връщането на децата в класните стаи трябва да стане на етапи. Първо това трябва да се случи с тези от 1-4 клас. Няма да позволя да се бърка в носовете на децата. Има щадящи тестове и ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начин да се осигури безопасна среда. Когато има детенце с положителен тест, то няма да влиза и няма да се стига до карантиниране на цялата паралелка. Смятам, че ако имаме необходимите средства за около седмица можем да организираме този процес”, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Проф. Денков обясни, че по тази тема сред родителите няма консенсус.

„Надявам се, че здравият разум ще надделее. Това е похват, който се използва навсякъде по света. Очаква учителите също да подкрепят осигуряването на една такава безопасна среда в класните стаи“, добави Денков.

„Децата освен на здраве имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Съвсем отговорно заявявам, че Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Ще получите пълната подкрепа на нашето ведомство”, каза финансовият министър.

Кацаров добави, че ако повече хора се ваксинират, вероятността да се стигне до нова вълна на заразата е по-малък.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here