Защо въобще използват истински оръжия при снимането на филми?

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕЗащо въобще използват истински оръжия при снимането на филми?
Аудио запис може да покаже кой е виновен за фаталния инцидент с Алек Болдуин

 

Трагедията с убитата по време на снимки операторка Халина Хътчинс в САЩ породи призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и да се разчита на възможностите, които предлагат компютърните технологии, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия – и то истински. А въпреки съществуващите правила и наредби могат да бъдат убити хора, както се случи миналата седмица, когато актьорът Алек Болдуин простреля смъртоносно Хътчинс, след като му е било дадено оръжие, за което му е било казано, че е безопасно.

Трагичният случай, който потресе киноиндустрията, накара някои хора в Холивуд, наред с редица скептични наблюдатели, да зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск? „Всеки риск е твърде голям“, каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал „Новобранецът“ Алекси Холи. Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал „Мер от Ийсттаун“ Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси. Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от „архаичната практика“ за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики. „Няма извинение за използването на истински оръжия“, заяви той.

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции. „Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи“, гласеше петицията. Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите. Освен финансовата страна се изтъкват и други аспекти, които правят използването на истински оръжия предпочитано от някои в киноиндустрията. Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински огнестрелни оръжия. Терминът „реквизитно оръжие“, използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща – от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Те обаче могат да наранят или дори да убият някого от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.

Фаталният инцидент, случил се на снимачната площадка на най-новия филм на Алек Болдуин – „Rust“, при който операторка бе простреляна фатално, а режисьорът на филма бе ранен, е най-горещата тема в медиите от последните дни. Алек Болдуин застреля случайно Халина Хътчинс по време на снимките в Ню Мексико, въпреки че тя и режисьорът на лентата са били зад защитно стъкло.

Пистолетът, с който стреля актьорът, е трябвало да бъде реквизитен и зареден с халосни патрони. Минути преди трагичния инцидент помощник режисьорът го е уверил, че оръжието не е заредено с бойни патрони.

За фаталния инцидент вече има заподозрян, пише Блиц. Обаждането до телефона за спешни случаи сочи, че екипът подозира кой е отговорен за наличието на истински куршум в оръжието.

Във фаталния ден, първа за инцидента съобщава ръководителката на сценаристите на филмовата продукция. След като разказва, че Халина Хътчинс и Джоуел Соса са простреляни, тя споменава, че определен човек носи отговорност за трагедията, без да назовава името му. „Те ми се разкрещяха по време на обяд, говорейки за ревизии. Видяхте ли го да се приближава до бюрото ми и да ми крещи? Той трябва да проверява оръжията. Той е отговорен за това, което се случи“, се чува на записа от обаждането.

Това засилва спекулациите, че продукцията може да е допуснала сериозни пропуски по отношение на сигурността, които да са довели до трагедията.

[td_block_social_counter]

Последни новини