Николай Павлов: Поведението на „Топлофикация София“ застрашава доставките на газ за страната

0
275
Директорът на „Булгаргаз“:  „Топлофикация София“ е най-големият клиент на „Булгаргаз“, има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно – най-високи сметки

 

Днес изтича срокът, който „Булгаргаз“ постави на „Топлофикация София“ за погасяване на дълга от 121 млн. лева.

В студиото на БНТ изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов изтъкна, че очаква да се намери решение на въпроса със столичната топлофикация, защото в противен случай са застрашени доставките на газ към всички останали потребители. От „Булгаргаз“ са предложили за пореден път Българският енергиен холдинг да изкупи вземанията.

Николай Павлов коментира, че според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на „Булгаргаз“.

„Поведението на Топлофикация София застрашава доставките на газ за страната“, каза Николай Павлов.

Той допълни, че „Топлофикация София“ е най-големият клиент на „Булгаргаз“, има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно – най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в „Чирен“ ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година, изтъкна директорът на „Булгаргаз“.

Според него проблемите с доставките към стария континент се дължат на неправилно планиране и на конкурентния пазар в Азия, където газа се купува на по-високи цени. Според Николай Павлов, въпреки поскъпването на синьото гориво у нас, цената му е по-добра от цените в повечето европейски страни.

Свързани публикации:

Изтича срокът на „Топлофикация София“ за плащане на дълга от 131 млн. лв. към „Булгаргаз“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here