Експерти: Нужен е стриктен локдаун! Поведението на българските граждани в пандемията е трагично

BIG5АКТУАЛНОЕксперти: Нужен е стриктен локдаун! Поведението на българските граждани в пандемията е...
Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани, не сме стигнали пика на заразата

 

„Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата ковид вълна у нас. Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото“. Това каза в студиото на “Денят започва” на БНТ д-р Иван Колчаков – анестезиолог и член на УС на МБАЛ „Софиямед”.

“Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани – това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър – не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите”, коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците”.

“Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират”, допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

“И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова”, категоричен беше той.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

По думите му българите са приели ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност – да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

„Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото“, подчерта той.

Според проф. Огнян Кунчев е нужен е стриктен локдаун, за да се спасят хиляди животи.

С този темп на нарастване на случаите и заемането на леглата в болниците, то нашата здравна система е пред колапс. Процентът на новопостъпилите рязко се вдигна. Останали са около 100 легла, които ще бъдат заети през тези дни. За около седмица ще бъдат заети всичките 9000 легла за ковид болни.  Това заяви математикът проф. Огнян Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Нещата ескалират. Мерките, които бяха въведени си изиграха ролята. Стихията обаче тръгна и няма как да бъде спряна с малки огради. Преди 15 септември нещата бяха предвидени, каквато и мярка да се въведе сега, то тя ще бъде усетена след 10-15 дни, каза още проф. Кунчев.

„За миналата година съм сметнал, ако не беше направен локдауна, то починалите щяха да са с 15 000 – 17 000 души повече.

В момента трябва да се въведе един стриктен локдаун, за да се спасят поне едни 15 000 живота. Над 6000 души се заразяват на ден и това е само върхът на айсберга и трябва да се види отдолу – то тази бройка трябва да се умножи по 4 или 5. Тези хора нямат никакви симптоми засега, но ходят и разпространяват вируса“, категоричен е проф. Кунчев.

[td_block_social_counter]

Последни новини