КС за двойното гражданство на Кирил Петков: Указът на Радев е противоконституционен

BIG5АКЦЕНТИКС за двойното гражданство на Кирил Петков: Указът на Радев е противоконституционен
Конституционният съд излезе с решение по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков

 

Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Кирил Петков беше назначен за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев, което започна работа на 12 май.

През август стана известно, че Петков има двойно гражданство, което според Конституцията и законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Петков заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин. От документа стана ясно, че четири месеца, докато е бил министър Петков, е бил и канадски гражданин.

От становището на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов до КС се вижда, че към 14 септември, когато напуска министерския пост, Петков все е бил канадски гражданин, според българската система ГРАО.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

КС допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Решението на КС, че Петков е бил назначен в нарушение на Конституцията, означава, че той никога не е бил министър.

Още по темата:

Пламен Киров: КС трябва да излезе със становище, че указът на президента за Кирил Петков е противоконституционен

[td_block_social_counter]

Последни новини