Димитър Спасов за отнетия му лиценз: Не се подвеждайте по предизборни фойерверки

2
616
МВР е започнало процедура по отнемане на лиценза на охранителната фирма “Делта Гард”. Това става ясно от цитираното по-долу съобщение, публикувано на страницата на главна дирекция “Национална полиция”

 

СЪОБЩЕНИЕ ДО “ДЕЛТА ГАРД” ООД, ЕИК 131506744 – ГР. СОФИЯ

27 окт. 2021

“На основание чл. 61 от Административно-процесуалния кодекс, Ви уведомяваме, че Ви е изпратено съобщение № 328600-49663/19.10.2021 г. по описа на ГД “Национална полиция”, за започнала процедура по отнемане на издадените Ви лицензи за извършване на частна охранителна дейност. Съобщението може да получите в ГД “Национална полиция”, на адрес: гр. София-1715, бул. “Александър Малинов”, № 1”.

От него обаче не се разбира какви са причините за това решение. Съобщава се само, че е започнала процедура за отнемане на разрешителните. Засега от МВР не дават повече информация.

Припомняме, че през септември 2020 г. Антикорупционния Фонд сигнализира МВР и поиска цялостна проверка на дейността на охранителната фирма.

От ръководството на МВР през ноември 2020 г. се получи отговор, че не са констатирани каквито и да било нарушения на документацията на „Делта Гард“, а охранителната фирма е осъществявала дейността си съгласно изискванията на Закона за частната охранителна дейност.

От друга страна, бизнесменът Васил Божков беше обвинил Делта Гард, че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.

Припомняме, че през юли 2021 охранителната фирма бе изпратила официално запитване до председателя на Комисията за разследване на полицейско насилие над протестиращите – адв. Хаджигенов с въпроса дали има доказано участие на служители на Делта Гард, преоблечени като полицаи, упражняващи насилие върху протестиращи – отговор не е получен и към днешна дата.

През октомври тази година Делта Гард подадоха сигнал за институционална агресия и сe oбърнаха към изпълнителния директор на НАП – Румен Спецов, Министъра вътрешните работи – Бойко Рашков и дори към Президента – Румен Радев. В писмото се посочва и опитът за натиск и заплахи срещу клиенти на фирмата от страна на проверяващи от МВР.

Потърсихме за коментар Димитър Спасов – собственик на охранителна фирма Делта Гард ООД

Г-н Спасов, от къде и кога разбрахте за задействаната процедурата по отнемане лиценза на охранителната фирма?

Здравейте! Само да уточня нещо много важно, което ще вгорчи вкуса в устата на Бойко Рашков и всички хейтъри, а именно, че лиценз на водеща охранителна фирма с хиляди служители и клиенти не се взима просто така.

От това, да има процедура по отнемането на лиценза, до фактическото му отнемане, е една сложна процедура, която отнема години и е извън неговата компетенция, а е на съда, ако въобще се стигне до съд.  С тези действия Бойко Рашков потвърждава слуховете за поет ангажимент срещу сериозна сума да ни вземе лиценза и виждам, че се е забързал, но ще трябва да се въоръжи с търпение. Предизборната фойерверка бързо ще угасне.

Относно задействаната процедура разбрах, именно от тези медии, до които сме пращали многократни сигнали за безчинствата на Бойко Рашков и Спецов и техните опити да саботират нашата дейност, чрез непрекъснати ревизии и привикване на наши клиенти до полицията, с цел сплашване да не работят с нас.

Осъзнавам, че МВР и НАП са истинските мутри в тази държава. Редовите изпълнители в техните поръчки не ги коментирам, защото хората са свестни и в очите им си личи тревогата от това да се приберат и да съобщят на началниците си, че не са намерили нищо противозаконно в дейността ни.

Гарантирам ви, че след време ще има комисии, които ще разглеждат репресивния подход на Рашков и Спецов не само срещу нас, но и срещу стотици фирми, попаднали под техния кръстосан огън.

Какви са причините за процедурата? Свързани ли са със случая Илия Златанов и Пепи Еврото? Или с твърденията, че охранители от Делта Гард са били протестиращи?

Причините за процедурата са безпочвени и прекалено елементарни. Смехотворно е, че след толкова месеци терор и закани, сътвориха това като резултат, което се надяват да им даде предизборни криле. Цари безпрецедентна некомпетентност от страна на властимащите.

Не проумявам как министър се оповава на слухове и жълти новини. Обикновените хора имат право да четат фалшиви новини по социалните мрежи, да се влияят и да коментират, но когато си на ръководен пост, оглавяващ Министерството на Вътрешните Работи, то следва да се оповаваш на доказателства, на факти, а не на жълти клюки. И тук си задавам въпроса – ако, така процедира г-н министърът, то или потвърждава думите ми, че цари некомпетентност в сегашната власт, или има други неясни причини за действията му.

И точно тези действия, не покрити с факти, говорят за див популизъм. По този начин развитие няма да има в нито една сфера на бизнеса и, ако този модел продължи и след изборите, накрая честните данъкоплатци ще изчезнат.

Смятате ли, че това е продължение на оказвания ви с месеци институционален натиск, за който сигнализирахте, обръщайки се към министър Бойко Рашков и президента Радев?

Естествено! Съвсем нормално е да сигнализираме институциите за упражняван натиск, но за съжаление получихме медийно затъмнение и никаква реакция. С това се доказа, че определен кръг от медии работят в синхрон с институциите, които искат да ни смачкат. Същите тези медии публикуваха първи и тази подвеждаща новина…

Делта Гард е фирма с 15 годишна история. Проучете и ще се убедите, че сме най-проверяваната охранителна фирма, независимо кой е на власт. Фирмата е изградена на абсолютно пазарен принцип, без обществени поръчки и далавери. Това как ще ни го отнеме Рашков? Днес го има, утре го няма, но тази фирма ще продължава да се развива и да храни хиляди служители и техните семейства. Ще продължава да защитава своите клиенти от посегателства и ще продължи да внася милиони в държавната хазна без да е откраднала 1 стотинка.

Факт е, че независимо от репресиите над нас, фирмата си е удвоила оборотите и увеличила интереса от страна на клиенти. Да не би да съм човек на Рашков или на служебното правителство? Не ми се коментират дребни душици…

Какъв ще е вашият ход? 

Имаме изключително подготвен екип от адвокати, които ще изкарат некомпетентността наяве и ще жалят всеки произвол. Очаквайте скоро отново да си говорим, след оправданията на много хора. Но в тази връзка, искам аз да попитам няколко въпроса: 

Какво се случва с битовата престъпност? Какво се случва с наркоразпространителите? С крадците на коли? С ДДС измамите?

Интервю на Bunt.bg

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here