Милионите аванси за „Хемус“ са раздадени с абсурдни договори

0
309

 

Контрактите са от по 5 страници и предвиждат нелепи плащания

 

Десетките милиони аванси за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания. Държавното дружество „Автомагистрали“ е позволило плащанията да се гарантират не само с банкови гаранции, но и със застрахователни полици.

Това става ясно от прегледа на договорите, с които „Сега“ разполага след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация. Плащанията по АМ „Хемус“ са в епицентъра на полицейско разследване, а изнесените до момента данни са много скандални.

Както вече е известно, магистралата се строи от частни фирми, избирани от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурс. Превъзлагането на цялата дейност се прикрива чрез разбиването на договорите на три – за доставка на материали, за наем на строителна механизация и за проектиране.
Сред най-скандалните договори за изграждане на „Хемус“ са тези за наем на механизация. Такива са сключени за всички участъци, включително и за тези, които според МРРБ няма да се строят в близките 2-3 години – участъците от 7 до 9. Въпреки невъзможността по тези участъци да се работи заради липсата на отчуждения и готов проект, по тези договори също са заложени и платени огромни аванси. Сключените договор за наем на машини за тези участъци са 6 на обща стойност 390,6 млн. лв. По всички договори е предвидено авансово плащане в размер на 35 % с изключение на един от контрактите – с „Пътно поддържане и строителство – 2009“ ЕООД, по който авансът е 30%. Одитът на Сметната палата в „Автомагистрали“ показа, че до края на 2020 г. всички аванси по тези договори са преведени и в случая за 6 договора за наем на техника са платени авансово 163,5 млн. лв.

„За пръв път виждам договор за наем на техника, който позволява авансиране на наема. Каква може да е целта на такова авансово плащане на наем на машини, защо се налага то?“, коментираха пред „Сега“ юристи. Те недоумяват и защо „Автомагистрали“ не е пристъпила към закупуване на собствена техника на фона на огромните суми за наеми, предвидени само за 3 от общо 9-те участъка на магистралата. Такива договори за наем на механизация има и при другите участъци.

Много странни са и платените аванси по сключени рамкови договори за доставка на материали, коментират юристи. Те са сключвани за участъците от 4 до 6 с три фирми – „Европейски пътища“ АД (111,5 млн. с ДДС), „Водно строителство-Благоевград“ (97, 8 млн. лв. с ДДС) и „Автомагистрали Хемус“ АД (84,5 млн. лв. с ДДС). Към рамково споразумение по принцип се прибягва, когато ще се възлагат еднотипни дейности, но без достатъчна яснота за количествата. Тук логиката е да се предложат единични цени, а с конкретни последващи възлагания да се договарят конкретните обеми за доставки. Предоставянето на аванс по подобни рамкови споразумения е странно само по себе си. В конкретния случай с трите участъка на магистралата в договорите е записано, че авансът ще бъде уточнен между страните и ще зависи от предоставените от АПИ средства. На фона на всичко това се оказва, че тези договори са изплатени на 100% в рамките на броени месеци. Договорите са сключени през май 2020 г, а до декември са покрити 100% от плащанията, дори и повече. Не е ясно дали срещу платените суми има закупени материали. Официалния срок на договорите е 53 месеца. Именно при един от тези участъци – 5, по който техника и материали доставя фирма „Водно строителство-Благоевград“, са направени тегления в размер на 60 млн. лв., които през кухи фирми според разследването на МВР стигат до едно физическо лице.

Няма никаква яснота доколко гарантирани са авансовите плащания по договорите. Това е един от най-проблемните елементи в тях – че е допуснато покриване на гаранцията чрез застраховка на плащането, считат експерти. Наличието на гаранции е един от основните контрааргументи, които ГЕРБ изтъква в полза на ползваните в „Автомагистрали“ схеми за строителство на магистралата. Много голям проблем ще бъдат и самите доставки на материали. Ако парите просто са платени без насрещни доставки, не е ясно какво ще може вече да се закупи с тях при рязкото поскъпване на материалите. Този проблем стои за цялата магистрала.

източник: Сега

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here