Фандъкова се похвали предизборно с „изграден“ мост, два дни след вота е затворен

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕФандъкова се похвали предизборно с "изграден" мост, два дни след вота е...
Проблемите с ремонта на Западен парк се точат над 3 години. Той не бе извършен по правилата и еврофинансирането му бе намалено с над 2 млн. лв. Миналата година Министерство на регионалното развитие обяви, че глобата заради това е 2.5 млн. лв.

 

Два дни преди балотажа на президентските избори Столична община се похвали с “изграден” пешеходен мост, който ще свързва “Люлин” със Западен парк. Два дни след изборите става ясно, че достъп до съоръжението няма, независимо че в петък по него се разходи столичният кмет Йорданка Фандъкова, придружена от зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов. От Столична община уточниха пред Mediapool, че Фандъкова проверявала съоръжението, а не го откривала. Официално съобщение на общината от събитието обаче пристигна до медиите в петък със заглавие “Изградена е нова паркова зона, с пешеходен мост, който свързва “Люлин” със Западен парк.

Какво бе казано официално преди вота?

“Благоустрояване на над 10 декара паркова територия и нов пешеходен мост осигуряват удобна връзка от район “Люлин” към Западен парк. Оформени са зелени площи, алеи, две детски и спортна площадка, както и велоалеи. Парковата зона, която свързваме със Западен парк, е част от Програмата на Столична община за създаване на нови зелени пространства и възстановяване на паркове в града ни“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в петък.

Във вторник сайтът на в. “Сега”  публикува снимка, от която е видно, че достъпът до моста е временно ограничен.

От Столична община не можаха да обяснят пред Mediapool защо официалното им съобщение гласи, че „новата паркова зона и мостът са изградени“, след като дори и в момента няма достъп до него. От общината уточниха, че още в петъчното съобщение също е било споменато, че “предстои доизграждане на няколко метра от алейната мрежа, както поставяне на ограда към реката”. В същото съобщение обаче не се уточнява, че заради това съоръжението ще остане неизползваемо.

Сн. Столична община

Проблеми с давност 3 години

Проблемите с ремонта на Западен парк се точат над 3 години. Той не бе извършен по правилата и еврофинансирането му бе намалено с над 2 млн. лв. Миналата година Министерство на регионалното развитие обяви, че глобата заради това е 2.5 млн. лв. За санкцията се разбра миналата есен, като от ведомството на тогавашния регионален министър Петя Аврамова посочиха, че глобата е в рекорден размер от цели 25% от стойността на проекта. Оттам уточниха, че причината е, че сключеният договор по обществената поръчка е бил незаконосъобразно изменен.

Обновяването на парка бе одобрено по програма „Региони в растеж“ (2014-2020) на 10 май 2018 година с обща стойност 10 939 995.34 лева, от които над 8.5 млн. лв. трябва да е безвъзмездната помощ. Проектът бе наречен „Възстановяване на Западен парк – представителна част“, а изпълнител е фирмата „Галчев инженеринг“. Официално ремонтът приключи в края на 2020 г.

През ноември миналата година зам.-кметът по околната среда на София Десислава Билева поиска и СОС разреши спешно отпускане на 3.5 млн. лв. безлихвен кредит от софийския бюджет за обновяването на Западен парк. Тогава Билева добави, че отпуснатият временен безлихвен заем ще бъде възстановен на бюджета на Столична община след превеждане на средствата по европрограмата. Тя обаче спести информацията, че по проекта има глоба от 2.5 млн. лв., пише Mediapool.

[td_block_social_counter]

Последни новини