Проф. Герджиков заявил готовност да подаде оставка като ректор

BIG5ПРОФИЛПроф. Герджиков заявил готовност да подаде оставка като ректор
Общото събрание на Софийския университет обаче отхвърлило предложението

 

Заседание на Общото събрание на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се проведе днес, съобщи висшето учебно заведение на своя сайт.

Заседанието било проведено в онлайн формат, с участието на 336 регистрирани участници от върховния колективен орган на университета.

Заседанието било проведено с дневен ред от пет точки, като сред тях било и разглеждането на Годишен отчет на Ректора за състоянието на Университета. Общото събрание приело годишните отчети на ректора проф. Анастас Герджиков.

Герджиков запознал членовете на Общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България, като изразил готовност да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му не е повлияла негативно на Софийския университет, съобщава „Факти“.

Членовете на Общото събрание обаче подкрепили ректора и изразили общо мнение, че трябва да продължи мандата си.

Припомняме, че кандидатурата на проф. Герджиков беше издигната от Инициативен комитет с участието на множество представители на ГЕРБ. Студентите от протестната мрежа „Студентски протест“ възроптаха срещу издигането на неговата кандидатура от представители на ГЕРБ – „партията, под чието ръководство държавата ни бе докарана до дъното на всички европейски класации чрез чудовищна корупция и некомпетентност, но и с чийто ботуш бяха брутално ритани зад колоните на Министерски съвет нашите състуденти и съграждани, които недоволстваха срещу наглостта и безочието на бившите управляващи“.

В интервю за  „Факти“ студентите посочиха, че професорът дори изрекъл неистини по техен адрес в национален ефир.

До медията е достигнала информация, че след събранието ректорът изпратил заповед на преподавателите в университета да бъде изплатено еднократно допълнително трудово възнаграждение в размер на 50% от основната заплата. Решението за това не е налично в сайта на висшето учебно заведение.

[td_block_social_counter]

Последни новини