Проф. Кирил Топалов: Свирепа омраза се насажда от медиите в РСМ към нашата страна

BIG5ПРОФИЛПроф. Кирил Топалов: Свирепа омраза се насажда от медиите в РСМ към...
Националната им идентичност се създава чрез омраза към България вече 75 години, но трябва да се развиват бизнес отношения с РС Македония, убеден е българският дипломат

 

„Правилна е идеята да се развиват бизнес отношения с Македония, но не би трябвало преговорите за влизане в ЕС да се обвързват само с това. Общата история не може да бъде подлагана на коментар, защото тя съществува. Не можем да приемем, че Самуил не е бил български цар, нито пък че Кирил и Методий не са създали азбуката, или че Гоце Делчев не е бил българин. Има червени линии, които не бива да се пресичат“. Това заяви в студиото на Нова телевизия дипломатът проф. Кирил Топалов.

По повод инцидента на АМ „Струма“, при която загинаха 45 македонски граждани, той сподели, че нощното каране на автобуси е абсолютно неправилно, организмът се насилва, което води до много бели нощно време. „Трябва да се помисли такива превози да пътуват само денем. Спестяването на ден коства човешки животи“, коментира Топалов.

По думите му свирепа омраза се насажда от медиите им към нашата страна. „Това е резултат от цялостната политика там. Националната им идентичност се създава чрез омраза към България вече 75 години“, смята проф. Топалов.

Той прикани да не си затваряме очите за антибългарската пропаганда, но и да се развиват бизнес отношенията между двете страни. „Проблемът може да се преодолее постепенно“, уверен е Топалов.

[td_block_social_counter]

Последни новини