Новата власт в Германия ще легализира марихуаната

BIG5АКТУАЛНОНовата власт в Германия ще легализира марихуаната

 

Меркел през годините остро се противопоставяше на това

 

Освен за климатичните промени, дигитализацията и по-високата минимална заплата, новата коалиция в Германия постигна съгласие и за един въпрос, който партията на канцлера Ангела Меркел блокира от години, предаде „Ню Йорк Таймс”.

Става въпрос за легализирането на марихуаната. Новото правителство на Германия иска да легализира канабиса, като целта е продажбата и качеството да бъдат регулирани, и това да се случва в лицензирани магазини.

Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на Ангела Меркел, представи вчера основните линии на споразумението за коалиционно правителство, договорено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия. Партиите се споразумяха да засилят икономическия и паричния съюз на ЕС и изявиха готовност за промяна на фискалните правила на общността. Те смятат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, за да действа по-единно и ефективно.

Свободните демократи посочиха, че легализирането на марихуаната ще позволи на държавата да бъде регулатор, да контролира качеството и да предоставя ефективна защита на младите хора чрез образование. Съгласно действащото германско законодателство не е незаконно да се консумира канабис, но е незаконна покупката. Свободните демократи твърдят, че промяната на закона ще донесе пари в държавната хазна, но напускащото консервативно правителство настоява, че легализацията е опасна.

„Политико” пише, че трите партии са се договорили да легализират продажбата на канабис за развлекателни цели, единствено на пълнолетни лица. Все още обаче не е ясно дали отглеждането на канабис в Германия също ще бъде легализирано. Освен за медицински цели, продажбата на канабис досега бе забранена в Германия. Новата власт ще си даде 4 години срок, за да оцени въздействието на закона върху германското общество. Според изчисления на Дюселдорфския университет легализирането на канабиса може да донесе на Германия повече от 4,7 милиарда евро допълнителни приходи годишно.

източник: Факти

[td_block_social_counter]

Последни новини