Правосъдният министър е готов да предостави на съдебните кадровици документите по „Осемте джуджета“

BIG5АКТУАЛНОПравосъдният министър е готов да предостави на съдебните кадровици документите по "Осемте...

 

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че има готовност, веднага щом в министерството постъпи писмото от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, да предостави на съдебните кадровици всички документи, с които разполага по казуса „Осемте джуджета“.

 

Вчера прокурорската колегия му даде 7-дневен срок, за да предостави доказателствата, въз основа, на които преди две седмици поиска да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу трима спецпрокурори, свързани със случая.
В разследването „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд бизнесмените Илия Златанов и синът му Явор твърдят, че са станали жертва на схема за завземане на бизнеса и имуществото им, в която са били замесени висши представители на прокуратурата, предава БНР.

Според правосъдния министър тримата спецобвиненители, чието наказание той иска, са нарушили служебните си задължения, като са допуснали в болнично заведение нотариуси да извършват разпоредителни сделки, което е забранено по закон.
За това имало множество доказателства, каза днес Демерджиев:

„Най-основният документ, на който ние сме стъпили, е доклад на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Там подробно са описани тези разговори, разпореждания, включително устни разпореждания, които са отразени в искането“.

[td_block_social_counter]

Последни новини