СКАНДАЛ! Атанас Атанасов се натиска за шеф на ДАНС!

BIG5NBOX.BGСКАНДАЛ! Атанас Атанасов се натиска за шеф на ДАНС!
Именно “докладите” на Атанасов станаха причина Петър Стоянов да се провали за президент през 2001

 

Шефът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е спряган за шеф на ДАНС, пише narod.bg. След изключително слабото представяне на вота на 14 ноември, на което ДБ катастрофира, шефовете на формацията Христо Иванов и Атанас Атанасов поеха отговорност и подадоха оставки.

Скоро след това изтече информация за разпределение на министерските кресла в евентуален коалиционен кабинет и първоначално се твърдеше, че Христо Иванов най-вероятно ще застане начело на Министерството на правосъдието.

Това като вариант сега звучи невъзможно, защото от „Да, България“ смятали да не приемат министерски постове. В същото време неговият партньор в коалицията – тъмносиният Атанас Атанасов, е спряган за нов началник на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Сегашният директор Пламен Тончев бе назначен с указ от президента Румен Радев през май тази година, като наследи поста от Димитър Георгиев. Самият Пламен Тончев е бил шеф на ДАНС-Кюстендил от 2020 г., а до 2009 г. е работил като началник на РЗБОП-Враца.

В същото време Атанас Атанасов има дълъг стаж в службите. През 1997 г. той става за кратко секретар на МВР, а след това е назначен за директор на Националната служба „Сигурност“.
На този пост се намесва активно в политическия живот, като на 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков, пише „Галерия“.

На 5 ноември 2001 година докладът на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което според някои анализатори става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите.

През 2001 г. Атанасов е освободен от длъжността директор на Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност, през 2004 г. става един от създателите на партията „Демократи за силна България“, а през 2017 година оглавява формацията, преди да подаде оставка на 15 ноември тази година.
[td_block_social_counter]

Последни новини