Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

BIG5АКЦЕНТИАмерикански ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват
Маневрата идва в момент на високо напрежение в региона

 

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че неин разрушител с управлявани ракети клас „Арли Бърк“ (Arleigh Burke) е навлязъл в Черно море като „част от рутинен патрул“, предава БНР.

„Докато е в Черно море, корабът ще работи със съюзниците и партньорите на НАТО в региона, работейки заедно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен международен воден път“, заяви Шестият флот на ВМС на САЩ.

Руските военни отбелязаха, че са започнали да проследяват американския кораб и да наблюдават действията му, съобщи агенция ТАСС, цитирайки руското министерство на отбраната в четвъртък.

Маневрата идва в момент на високо напрежение в региона, като от една страна Русия, а от друга страна Украйна и НАТО провеждат военни учения през последните седмици, а Москва отрича подозренията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.

Навлизането на разрушителя с управлявани ракети клас „Арли Бърк“ в Черно море при рутинен патрул е факт, ден след като Русия заяви, че е провела там военни учения с участието на самолети и кораби, напомня Ройтерс.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Мисията на „Арли Бърк“ следва подобно посещение в Черно море по-рано този месец от американския команден кораб USS „Маунт Уитни“ (Mount Whitney), който също беше проследен отблизо от руския флот.

Междувременно руски и беларуски изтребители съвместно са патрулирали границата на Беларус в четвъртък. Това съобщиха от белоруското министерство на отбраната, което е последният знак за подкрепата на Москва за своя съюзник в конфликта с ЕС за мигрантите, лагеруващи на границата с Полша, информира „Ройтерс“.

Европейският съюз обвини Беларус, че докарва със самолети хиляди хора от Близкия изток и ги принуждава да преминат в Общността в отмъщение за санкциите на ЕС, наложени заради смазването на протестите от президента Александър Лукашенко срещу спорното му преизбиране миналата година. Беларус отрича това.

Москва даде знак за политическата и военната си подкрепа за Беларус, включително чрез изпращане на стратегически ядрени бомбардировачи да патрулират въздушното пространство на Беларус преди две седмици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

[td_block_social_counter]

Последни новини