Гласуване в СДС за напускане на коалицията с ГЕРБ

BIG5АКТУАЛНОГласуване в СДС за напускане на коалицията с ГЕРБ
С 3 гласа „За“, 3 гласа „Против и 4 гласа „Въздържал се“ предложението не е прието

 

Гласове в СДС за напускане на коалицията с ГЕРБ - News.bgПредложение СДС да напусне коалицията с ГЕРБ, а ръководството да подаде оставка, е било отхвърлено на заседание на изпълнителния съвет на партията. То е било внесено от представителя за Югоизточна България Дончо Златев, който коментира във Фейсбук: „Стигнахме дотам председателят на СДС да трябва да пита Десислава Атанасова може ли да се изкаже от трибуната на НС, седесарите и ръководството на партията да разбират, че председателят е номиниран за министър ту на отбраната, ту на вътрешните работи без това изобщо да е подложено на каквато и да дискусия, а структурите бяха смазани – силните бяха поставяни в ситуация да бъдат демотивирани, а слабите бяха унижавани“.

Мотивите за напускане са, че в коалицията с ГЕРБ партията се е обезличила и е превърната в присъдружна организация, както и че е загубила доверието на дясно-мислещите хора. За това говорят и резултатите на СДС, които са се стопили повече от двойно в сравнение с изборите през април и партията е получила най-ниския резултат в историята си.

С 3 гласа „За“, 3 гласа „Против и 4 гласа „Въздържал се“ предложението не е прието.

Въпреки това в декларацията, с която е завършил НИС на СДС, се признава, че партията е отстъпила от позициите си в дясното, завоювани през последните 30 години, като по този начин е позволила голяма част от гласовете на дясно-мислещите хора да се разпилеят и/или да отидат при други партии. Резултатите от последните парламентарни избори са незадоволителни. Постигнатите 12 647 преференции, в сравнение с резултатите от юли (около 20 000) и от април (около 40 000), са ясен знак за спад на доверието към Съюза на демократичните сили.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Като причини се посочват:

Липса на адекватни послания от страна на партията и посредствена предизборна кампания;
Несъответствие на представителността на СДС в коалицията с партия ГЕРБ, което доведе до рязък спад в мотивацията на организациите на партията;
Размиване и заличаване на образа на партията и превръщането ѝ в присъдружна организация на по-големия коалиционен партньор;
Слаба организационна работа, лошо състояние на партийната инфраструктура и недостатъчна работа на НИС относно партийното строителство.

С оглед на горното НИС на СДС е взело решение да подаде колективна оставка.

„Считаме, че това решение ще даде възможност на ново поколение в Съюза на демократичните сили, необременено от решенията и действията на настоящото ръководство, да върне доверието на избирателите, да направи всички необходими разговори с други политически субекти и да изведе СДС отново на пътя на успеха, където ще представлява отново десните хора в България“, пише в декларацията.

[td_block_social_counter]

Последни новини