Euractiv: Преговори за кабинет на живо? В Италия това бе популизъм без резултат

BIG5АНАЛИЗEuractiv: Преговори за кабинет на живо? В Италия това бе популизъм без...
„Да знаеш, че си наблюдаван те кара да положиш усилие за самоконтрол, което граничи с измислица. Тъй като гордостта изисква от вас да се покажете твърд и чист в очите на света, вие губите интелигентност, способност да слушате, еластичност. Докато камерите изгаснат. В този момент „стъклената къща сваля кепенците и ние, ужас, започваме да правим истинската политика“, коментира Масимо Грамелини

 

От дни наред гледаме на живо във Фейсбук как „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ преговарят за споразумение за бъдеща коалиция. Опитът от други страни обаче показва, че публичността в такива случаи всъщност не е най-доброто решение. Euractiv представя какво се случи в Италия не чак толкова отдавна.

През 2013 г. популисткото движениe „Пет звезди“, основано от италианския комик Бепе Грило, влезе триумфално в италианския парламент. „Пет звезди“ се дефинираха сами като гражданско, антиглобалистко движение първо малко вляво, после и малко вдясно на терена на политическите идеи.

Най-новата тогава политическа формация спечели голям брой гласоподаватели, уморени и обезверени от системните партии и серията скандали, белязали италианската политика през първото десетилетие на новия век.

„Пет звезди“ влезе ударно в новия парламент с 25,55 процента от гласовете като втора политическа сила.

Новата партия се беше заявила като отворена за гражданите формация, която избира своите лидери с гласуване по интернет и най-вече дискутира политиката си, излъчвайки на живо в интернет.

Промотирайки прозрачност пак на стрийминг, „Пет звезди“ започнаха и политическите преговори за съставяне на правителство с останалите партии през 2013 г. Нито една политическа формация не бе в състояние да направи правителство и „Пет звезди“ бяха тези, които хванаха ножа откъм страната на дръжката при подредбата на новия кабинет.

Тази прозрачност обаче се изврати в политическа поза за пред камери. Политиците бяха премерени и изкуствени, фокусирани в самодейната си актьорска изява като за пред публика, която много бързо си даде ясна сметка, че става въпрос за фикция и се отегчи. Самите участници в преговорите под светлината на прожекторите също си признаха, че тази т. нар. прозрачна изява е била несъстоятелна.

„Т. нар. пълната прозрачност парадоксално съдържа авторитарна идея за живота и политиката. Поверителността със сигурност не е отрицателна стойност“, тъй като „в историята моментите, които са довели до най-добрите резултати, не са били пронизани от ослепителните светлини на стрийминга“, сподели един от участниците на преговорите през 2013 г.

„Да знаеш, че си наблюдаван те кара да положиш усилие за самоконтрол, което граничи с измислица. Тъй като гордостта изисква от вас да се покажете твърд и чист в очите на света, вие губите интелигентност, способност да слушате, еластичност. Докато камерите изгаснат. В този момент „стъклената къща сваля кепенците и ние, ужас, започваме да правим истинската политика“, коментира Масимо Грамелини.

Експертът по комуникация Филипо Сенси смята, че стриймингът на преговорите бил „един сурогат на политиката, граничещ с популизма, целящ да създаде илюзия за чист въздух, а всъщност става въпрос за неискрено театрално представление“.

Германските политически формации водят дълги поверителни преговори и когато обявят готова коалицията за управление нещата са вече договорени и то съвсем не на сцена и пред публика.

Именно поверителността на преговорите осигурява постигане на трудни споразумения, които гарантират на германските управници управление без изненади и удари под кръста.

Италианското издание „Републик“ припомни, че преговори на стрийминг дотогава се водели в Исландия, но става въпрос за държава с 366 425 души население. Всъщност това е един квартал на град като Рим, което прави политиката далеч по-лесна задача.

В крайна сметка, истинските преговори в Италия след изявата за пред публика бяха приключени на затворени врата и този опит за прозрачност остана в историята на италианските правителства като злополучен и популистки.

Малко след това „Пет звезди“ излъчи премиер и се превърна в толкова системна партия колкото и останалите, а излъченият от тях премиер Джузепе Конте падна от власт преждевременно, оставяйки терен за Марио Драги, който съвсем не се старае да се хареса на публиката, но изведе страната на челно място на европейската сцена.

https://www.youtube.com/watch?v=FBftBmRaQ4M&ab_channel=cameradeideputati
[td_block_social_counter]

Последни новини