Нинова: Няма договорка аз да бъда председател на Народното събрание

BIG5ПРОФИЛНинова: Няма договорка аз да бъда председател на Народното събрание
Трябва да се подпише коалиционно споразумение и едва тогава ще започнем да говорим за имена и постове, каза още тя

 

„Не е вярно, че ще бъда председател на Народното събрание. Не е вярно, че лидерите на четирите партии сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип. Тази новина, която се завъртя от снощи, излезе от едно писмо на ДСБ, но тя не отговаря на действителността. Нямаме договорка за ротационен принцип за председателсткото място на Народното събрание. Няма и договорка аз да заема този пост“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

„Потвърждаваме волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да започне истинската промяна на досегашния модел на управление. Показвали сме, че се борим със задкулисието“, каза още Нинова.

„Приключи работата на 18 експертни работни групи. Оттук нататък останаха спорни въпроси. Очакваме от мандатоносителя ПП да свикат политическата среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпроси и да проведем политическия разговор, добави Нинова. В резултат на тази среща искаме да се подготви писмено коалиционно споразумение с ясни ангажименти по дати и месеци“, обясни Нинова.

„Трябва да се подпише това коалиционно споразумение и едва тогава ще започнем да говорим за имена и постове, каза още Нинова. Нищо публикувано като имена за БСП не отговаря на истината, коментира още Нинова. Договорка за ротационен принцип нямаме, нито че аз ще съм председател“, уточни още тя.

Публикуваме цялото изявление на Корнелия Нинова:

„Много се пише и говори в последните дни по важни въпроси за държавата и за съставянето на правителство. Искам да кажа няколко неща, които се отнасят до „БСП за България“  и до имена от коалицията, но преди това няколко принципни.

Първо – потвърждаваме отново волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите, и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление.

Второ – не само сме декларирали, но и на практика сме показвали, че се борим със задкулисието както вътре в партията, така и навън. И ще продължим така, и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в задкулисни разговори или договорки.

Трето – приключи работата на 18 експертни работни групи, които намериха общите неща в програмите на 4-те партии.

Четвърто – останаха спорни въпроси. Затова очакваме от мандатоносителя – “Продължаваме промяната“, да свикат политическата среща на 4-те партии или лидерска среща, както всички обещахме, за да изчистим спорните въпроси и да проведем политическия разговор с политическите решения. Да надградим експертните.

Пето – в резултат на тази среща и на експертните решения да се подготви писмено коалиционно споразумение с много ясно разписани ангажименти – по дати, месеци. Нашата първа грижа е за хората – да осигурим преминаването през зимата. Думите, че наша първа грижа са политиките не са празни от съдържание. Искаме преди всичко да поставим ясно разписано коалиционно споразумение, с ясни ангажименти – какво правим с цените на тока, че няма да допуснем от 1-ви януари  битовите потребители да се включват на свободния пазар, как компенсираме доходите на хората, какво правим в икономиката, как преодоляваме ковид вълната, не дай си боже нова. Всичко това да бъде ясно и категорично разписано черно на бяло, първо грижата за хората.

Шесто – такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на Българската социалистическа партия. Не знаем как се взимат решенията в другите партии, това са си техни правила и устави, но при нас такива решения, особено толкова ключови за държавата, не могат да се вземат нито от председателя, нито от екипа за преговорите. След като получим проект на коалиционно споразумение в началото на другата седмица свикваме присъствен Национален съвет, за да получи това споразумение – одобрение.

Седмо – да се подпише това споразумение и едва тогава да започнем да говорим за имена и постове. Заели сме се с тази работа първо, за да спасим хората, да преведем държавата през кризата и след това да си раздаваме постове. Първо грижа за хората, после постовете. Те ще почакат.

Последно. Нищо от написаното и публикуваното за БСП и като имена от партията не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат като заявени от нас, като претенции за министри, министерства и т.н. – не отговаря на истината. Тези имена изобщо не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът – на Национален съвет и след това навън, и с коалиционните партньори. Ние сме партия с ред и правила.

Накрая – вчера от едно писмо на друга партия излезе информация, че четирите партии на бъдещото коалиционно правителство сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип за по една година от четирите партии и че аз ще съм първият такъв председател на НС. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме, нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първият председател на базата на този ротационен принцип. Най-малкото щях да знам за това. “

[td_block_social_counter]

Последни новини