Мустафа Карадайъ: Полицейските извращения на изборите лъхат на Възродителен процес

BIG5АКЦЕНТИМустафа Карадайъ: Полицейските извращения на изборите лъхат на Възродителен процес
ЦИК не отчете всички гласове. Ще се борим за демокрацията, обеща лидерът на ДПС

 

Полицията влезе в изборните секции. Това е прецедент за най-новата ни история. Полицейските извращения на изборите лъхат на Възродителен процес. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. ЦИК не отчете всички гласове. Ще се борим за демокрацията, обеща лидерът на ДПС.

„В изборния ден в секциите влязоха полицаи, а това е тотално погазване на закона. Къде бяха ЦИК, РИК? Мълчат. ЦИК като основен орган създаде несигурност със своята некомпетентност да го управлява. Разполагаме доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни доказателства. Това заслужава отговори. ДПС няма да остави нито един случай непроверен. Хората казваха, че тези извращения на полицията им напомня на тези мракобесни времена отпреди 89-та година. Безкритичното търпене на прояви на полицейщина ерозира държавата и не може да има никакво оправдание“, продължи Карадайъ, цитиран от „Факти“.

„Ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машинния вот, наред с другите фактори. На всички ни е ясно, че на възрастното поколение и на по-малко образованите хора имаха затруднения в упражняването си правото на вот. В специален анализ трябва да отделим на организацията на изборите – два от тях бяха организирани от служебен кабинет. Именно на тях се надявахме, че ще изкоренят порочните практики на ГЕРБ от последното десетилетие да използват всички инструменти на изпълнителната власт да упражняват натиск върху структурите и избирателите на политическите опоненти. Точно обратно – натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър мина всякакви възможни граници. Под претекст за борба с купения вот бяха извършени незаконни арести, сплашване на активисти на партия да извършват агитация и т.н.“, посочи той.

По думите му още преди време ДПС са предложили формула за решаване на политическата криза – формула за ускорено развитие, а преди една година са предложили съставянето на експертен кабинет, който да управлява до края на 2020 година. Политическата криза трябва да започне да се решава със сформирането на редовен кабинет, посочи още лидерът на ДПС.

Той обвини служебното правителство, че се е провалило със справянето с ковид кризата. Това обрича бъдещето на България. През последните няколко месеца дадохме повече жертви от пандемията от убитите през Втората световна война.

47-то Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите. 47-то НС се отличава по това, че сме натоварени с безусловната отговорност да спрем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения около проблемите им, но не дадоха власт на нито една партия, посочи той и заяви, че ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политическия диалог и парламента.

47-то Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите. 47-то НС се отличава по това, че сме натоварени с безусловната отговорност да спрем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения около проблемите им, но не дадоха власт на нито една партия, посочи той.

[td_block_social_counter]

Последни новини