Проф. Михаил Константинов: Петков и Василев удивително ми приличат на Остап Бендер и Шура Балаганов от „Златния телец”

BIG5ЦИТАТИПроф. Михаил Константинов: Петков и Василев удивително ми приличат на Остап Бендер...
Тя коалицията се очертава да бъде четворна, което означава, че циркът ще бъде още по-голям

 

В момента наблюдаваме една комедия, която съгласно правилата на жанра скоро ще стане трагикомедия и естествено ще завърши като трагедия накрая. И в тази връзка искам да припомня на нашите слушатели за един забележителен сатиричен роман, може би най-добрият сатиричен роман на всички времена – казва се „Златният телец“. И в него има двама главни герои. Единият се казва Остап Бендер, а другият се казва Шура Балаганов. Няма да припомням точно кои са тези, какво правят, всеки може да намери в мрежата или книгата съответно и да прочете. Но просто две от много актуалните звезди политически в момента удивително ми приличат на Остап Бендер и на Шура Балаганов, даже бих казал, че визуално приличат и това е доста интересно.

Така че не очаквам нещо извън рамките на този роман да се получи. Тези двамата герои са, разбира се, от съветско време, но човешките драми и човешките комедии горе-долу са същите през последните няколко хиляди години, наблюдаваме нещо, което сме виждали и друг път.

Но както и да е. Нека да се надяваме на най-доброто, пък да стане каквото може, макар че много се съмнявам, че нещо добро ще произлезе от тази цялата история. Идиотщина е идеята с ротационни председатели на НС или с ротационни премиери.

Освен това искам да припомня, че имаше не много отдавна в българската история една тройна коалиция, при която си спомняте, че имаше по 7-8 заместник-министри, създадоха се нови агенции, изобщо да се уредят всички роднини и приятели не е лесна работа. Тя коалицията се очертава да бъде четворна, което означава, че циркът ще бъде още по-голям.

(из интервю на проф. Константинов пред радио „Фокус“)

[td_block_social_counter]

Последни новини