Спецрокуратурата погна кмета на Варна Иван Портних за корупция

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕСпецрокуратурата погна кмета на Варна Иван Портних за корупция

 

Производството започва само два дни, след като проверка на Антикорупционната комисия по сигнал за процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на общината за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства

 

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство на кмета на Варна Иван Портних за това, че като длъжностно лице е нарушил служебните си задължения и превишил властта си, за да се облагодетелства, при възлагането и изпълнението на проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по ОП „Околна среда“.

Това е станало в периода 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. и са могли да настъпят немаловажни вредни последици, съобщиха от спецпрокуратурата.

Производството започва само два дни, след като проверка на Антикорупционната комисия по сигнал за процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на общината за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лв. установи нарушения.

Според КПКОНПИ има неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Анализът на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, допълват от спецпрокуратурата.

[td_block_social_counter]

Последни новини