47-ото Народно събрание започва с тържествено заседание (видео)

BIG5АКЦЕНТИ47-ото Народно събрание започва с тържествено заседание (видео)
Днес ще бъдат избрани председател и заместник-председателите на парламента

 

 

 

С тържествено заседание днес се открива новото 47-ото Народно събрание. Държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат – д-р Силви Кирилов, избран от името на партията „Има такъв народ“.

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

Очаква се президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за съставяне на кабинет.

По време на заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента. Все още не е потвърдено дали Ива Митева отново ще е кандидатът на „Има такъв народ“ за председател на НС, но от ГЕРБ вече обявиха, че отново ще предложат Росица Кирова за заместник-председател, а групата на „Възраждане“ – Цончо Ганев. Очаква се предложението на ДПС за заместник-ръководния пост да е Мукаддес Налбант, на „Демократична България“ – Атанас Атанасов, а вероятно Кристиан Вигенин ще е предложението на БСП.

Стана ясно, че Десислава Атанасова и Румен Христов  ще са съпредседатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, Христо Иванов – тази на „Демократична България“, Тошко Йорданов отново ще е председател на групата на „Има такъв народ“, а Костадин Костадинов – на групата на „Възраждане“.

Все още не са ясни предложенията за ръководните позиции в новия парламент на партията победител „Продължаваме промяната“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 47-ото Народно събрание, поиска от избраните си депутати още днес да внесат предложение за мораториум върху тегленето на държавен дълг.

На първото заседание на новия парламент, освен президентът Румен Радев  вицепрезидентът Илияна Йотова, ще присъстват премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

Вече е ясно кой колко народни представители има и къде ще седят депутатите в пленарната зала. В средата застават „Продължаваме промяната”, които имат 67 народни представители и „Има такъв народ” с 25 места. Зад тях е разположена най-малката партия „Възраждане”. Тя има 13 мандата.

Левият сектор по традиция остава за  БСП, които имат 26 народни представители. До тях сядат ДПС със своите 34-ма избранници.

Дясната част на залата остава за ГЕРБ с 59 депутати и „Демократична България”, които имат 16 представители.

[td_block_social_counter]

Последни новини