Адв. Атанасов: Публикация на Bird.bg не отговаря на истината. „Жоси“ ООД не са предлагали подкуп на Гешев преди да стане главен прокурор

0
632
„Жоси“ ООД изпадна в несъстоятелност, единствено поради действията на съдружниците, а не на други лица, като е недостойно Георгиев да обвинява други хора за това“, пише Велимир Атанасов, който е бил адвокат на фирмата по време на периода, визиран в медийни публикации

 

Тази седмица разследващият сайт Bird.bg излезе с публикация под заглавие „Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да “опраска” съдружника му“. В нея се твърди, че производителят на млечни продукти с марката “Жоси” Георги Цолов Георгиев поискал от прокурор Иван Стоименов Гешев съдействие срещу съдружника си. В замяна той прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Но вместо да “опраска” съдружника, Гешев се обърнал срещу Георгиев, който загубил всичко.

Историята започва през 2013 г., когато съсобственикът на “Жоси” ООД, една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш, уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС.

Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в СГП, Георги Цолов се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. В резултат на “сделката” обаче Георгиев загубил фирмата си, бил принуден да плати 30 000 лв. “такса спокойствие” и му подпалили дома, пише Bird.bg.

Наскоро Георги Георгиев отново разказа за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” от 8 декември, като там спомена името на главния прокурор Гешев: “Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов”, каза Георгиев.

По повод честите медийни интерпретации на събитията отпреди 8 години, тогавашният адвокат на „Жоси“ – адв. Велимир Атанасов, разпространи писмо до медии, в което опровергава публикацията на Bird.bg. Адв. Атанасов твърди, че е разговарял с разследващия журналист Димитър Стоянов, въпреки че в публикацията си Стоянов пише, че адвокат Атанасов не е отговарял на обажданията.

Като друг неверен факт адвокат Атанасов посочва, че фирмата е фалирала и е обявена в несъстоятелност не поради намесата на каквито и да магистрати, а поради спор между съдружниците.

Публикуваме пълния текст на писмото на адвокат Велимир Атанасов без редакторска намеса:

Право на отговор от адвокат Велимир Атанасов

От няколко дни не стихва медийната атака, касаеща „Жоси“ ООД, където се замесват множество имена, между които и моето. Тази атака е изцяло политическа. Публикациите по темата не отговарят на истината и съдържат изцяло неверни твърдения.

На първо място, не мога да не отбележа, че моето мнение не е потърсено от никой, а посоченото с статията на Bird.bg, именно: „адвокат Атанасов не отговори на многобройните ни повиквания по телефона“ е явно невярно, доколкото с лице, представило се за Димитър Стоянов, журналист си разменихме съобщения, в които се разбрахме да се чуем на следващия ден, което и сторихме. Явно мнението на заинтересована страна, каквато безспорно съм е без значение и дори трябва да се отбягва, което безспорно е и нарушение на журналистическите правила и стандарти.

Ето защо, съм длъжен и държа да отправя до съответните медии моето право на отговор, което държа да се публикува изцяло и без съкращения или корекции, като в противен случай, ще го изпратя до други медии, в чиято обективност се надявам.

Фактите са следните:

Никакви магистрати не са имали отношение към случилото се в  „Жоси“ ООД  и Георги Цолов Георгиев, чийто адвокат през 2014 г. – 2015 г. бях аз. Става въпрос за търговски спор и в Търговския регистър може да се проследи хронологията на развитието му.

Георги Цолов Георгиев имаше желание да установи контрол над „Жоси“ ООД, където имаше собственост на 50 процента от дяловете. Още при първите ни срещи, но и през цялото време съм го съветвал да се споразумее със съдружника си, тъй като всички други действия ще доведат до множество дела и фалита на фирмата. Противно на моето мнение, Георги Георгиев внезапно реши да изключи съдружника си, като стори това на общо събрание, проведено на 12.08.2014 г. Впоследствие, съдружникът му блокира вписването в търговския регистър и на свой ред изключи Георгиев като съдружник. Започнаха множество съдебни дела. В началото на 2015 г., в резултат на усилията на много хора, сред които отново повтарям нямаше магистрати, се стигна до възможност да бъде сключено споразумение между двамата съдружници и да се избегне фалита на фирмата. Съобразно това споразумение, Георгиев щеше да получи пари и недвижима собственост, на стойност от порядъка на милиони срещу дяловете си /същият, така или иначе нямаше и не можеше да осъществи контрол нито върху търговската, нито върху производствена дейност на дружеството/. Георгиев се беше съгласил със споразумението, но няколко дни преди подписването му спря да отговаря на телефонните повиквания, а впоследствие ме уведоми, че прекратява пълномощията ми. Други адвокати продължиха съдебните дела. След години разбрах, че се е случило точно това, което казвах на Георгиев – „Жоси“ ООД е било обявено в несъстоятелност.

Георги Цолов Георгиев никога не ми е давал, нито аз съм искал от него сума от 30 000 лв. и той много добре знае това, като за това и другите му твърдения, вероятно ще се видим в съда.

Знае много добре и това, че никога не съм го „предупреждавал“ за пожара във вилата му и съм му съдействал всячески след това за да се разкрие извършителят.

Това са истинските факти по случая, като пазя част от комуникацията си по електронната поща с Георги Цолов Георгиев, а има и множество лица, които са били съпричастни и могат да потвърдят думите ми и същата тази истина. „Жоси“ ООД изпадна в несъстоятелност, единствено поради действията на съдружниците, а не на други лица, като  е недостойно Георгиев да обвинява други хора за това.

Адвокат Велимир Атанасов, САК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here