Оферта за Гешев – да стане защитен свидетел

0
358
„Аз обичам да се правим на луд“

 

С демонстративно неприличие, описано от самия него в един от изтеклите записи с думите: „Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер (Борисов – бел. ред.), се правите много успешно“, в сряда главният прокурор Иван Гешев изигра поредния си медиен скеч. „Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността… Президентът е обединител, той има определени правомощия в конституцията и може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока“, заяви той пред репортери. През юли 2020 г. мнението му звучеше така: „Политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!“, пише „Капитал“.

Миналата неделя на специална пресконференция главният прокурор се опита да подмени факта на бездействието си по аферата с изтеглените с чували милиони за магистрала „Хемус“ с предизвикало смях оплакване за натиск върху „господарите“ на разследването. В сряда се оказа, че вече нямал различия и с Бойко Рашков. Това може би ще лиши европейските институции от екзотичния сигнал, в който прокурорите щяха да обяснят как не искат да слушат показания за това къде са отишли чувалите, но от МВР ги „натискат“.

Ясно е, че Гешев се опитва да спазари евентуалната си оставка срещу някаква изгодна оферта – по примера на Филчев, който известно време се правеше на посланик в Казахстан, преди да се оттегли в луксозно спокойствие. Да се случи същото с Гешев обаче ще е равносилно на бомба с помитащ новата власт ефект.

В същото време за главния прокурор има друга възможност – да стане защитен свидетел за механизмите и лицата, с които беше превзета държавата и беше разграбена КТБ. Наистина ще е безценен в тази си роля и най-накрая ще свърши истинска работа в борбата срещу корупцията.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here