Васил Велев: В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората

0
346
„Задава се цена на тока от около и над 600 лева“, предупреди председателят на УС на АИКБ

 

„Изнасяме над 1/4 от електроенергията, произвеждана у нас. Сбъркан е пазарният модел в търговията с електроенергия. В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората“, това каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

„Задава се цена на тока от около и над 600 лева. Това е вероятност, за която трябва да се готвим. Схемата за помощ и компенсация не е адекватна. Това не е само български проблем, от асоциации в Европа също настояват за нови мерки и компенсации на бизнеса“, добави той.

Според него не би трябвало да има праг на финансовата помощ. „Това всъщност не е помощ за бизнеса, а връщане на надвзетото“, допълни той.

Велев прогнозира, че ако няма промяна в мерките, ще има ограничаване на дейност, закриване на работни места и дори на предприятия, висока инфлация.

От бизнеса очакват отговор за исканата среща с премиера Кирил Петков. Н 4 януари пък ще има общо събрание на всички работодателски организации, на което ще бъде решено как ще се действа.

Според икономиста Кузман Илиев мерките с компенсациите на затруднения бизнес са краткосрочни, а те могат да бъдат и вредни, ако не се мисли дългосрочно. „Не може да противопоставяме бизнеса на производителите на електроенергия“, категоричен бе той.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Според него се наблюдава унищожаване на индустрията в световен план. „На глобално равнище има дефицит на електроенергия. АЕЦ в момента крепи всички останали. България трябва да обнови енергийната си стратегия“, смята още Илиев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here