ВМРО напусна местната коалиция с ГЕРБ в Бургас

0
314
Силата на ГЕРБ рухва като домино по места. Бургас и Стара Загора станаха поредните градове, в които партията има проблеми

 

Разпадът около ГЕРБ продължава. След като неуспешният ноемврийски вот бе последван от скандали в СДС и проблеми в структурите на ГЕРБ в Пловдив и Търговище, драмите се пренесоха и в други градове, пише „Сега“.

Преди няколко дни двамата бургаски съветници на ВМРО развалиха съюза с партията на Бойко Борисов. На старта на настоящия общински мандат двете формации бяха образували обща група в бургаския съвет, но сега Георги Дракалиев и Николай Стоянов предпочетоха да я напуснат. Официалната причина – проблеми при взаимодействието, неподкрепени идеи на ВМРО. Двамата дадоха да се разбере, че вече ще застават и зад предложения на други партии.

Противоречия се появиха и в Стара Загора, при това на най-високо ниво. На последната сесия съветниците от ЗНС не подкрепиха ГЕРБ при ключовото гласуване за закриване на общинското дружество „Обредни дейности“. Наложи се ГЕРБ да формират друго мнозинство, прокарвайки решението, защото именно партньорството с ЗНС крепи настоящото (председателката на общинския съвет Мария Динева е от ЗНС). Официално коалицията не е разтурена, но се очакват интересни процеси, защото на национално ниво по-рано през годината ЗНС застана срещу ГЕРБ, съюзявайки се с „Изправи се!..“.

Всички тези случки са следствие от голямото събитие през 2021 г. – падането на ГЕРБ. Без лепилото на националната власт конфигурациите около партията рухват като домино. Тенденцията ще се засилва с приближаването на местните избори през 2023 г. А разпад има и на други места – в Балчик например стартира още през пролетта.

На заседанието на балчишкия парламент през април официално трима съветници – представители на ГЕРБ, обявиха, че излизат от състава на местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС) и стават независими. Това са Симеон Господинов, Галин Началников и Димитър Николов, който е и лидер на ГЕРБ – Балчик. Той прочете декларация, с която обясни решението„По този начин показваме на хората, които са ни гласували доверие, че сме готови на всичко, за да го оправдаем. Готови сме да поемем индивидуална отговорност за нашите действия в качеството си на общински съветници. Решенията ни винаги са били и ще бъдат продиктувани от това, което е най-доброто за жителите на града“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here