Бивш екоминистър: Спецпрокуратурата е прикрила документи за „мафиотски боклук“

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕБивш екоминистър: Спецпрокуратурата е прикрила документи за "мафиотски боклук"

 

Твърдението, че става дума за „мафиотски боклук“ е отразено и в официална публикация в сайта на екоминистерството от 8 декември м.г.

 

Документи с невярно съдържание, свързани с третирането на над 9 хил. т отпадъци, складирани край Плевен, са изчезнали от архива на екоминистерството, след като са били „иззети и покрити“ от Специализираната прокуратура. Това твърди в своя публикация във фейсбук бившият министър на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от Dnevnik.bg.

Към публикацията си той е приложил копие на писмо, изпратено в началото на октомври миналата година от директора на регионалната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев до дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в министерството (по това време Личев все още е заемал поста във втория служебен кабинет на Стефан Янев).

В писмото си Цанев твърди, че всички документи по случая с деветте хиляди тона боклук, внесен от Италия и съхранявани на площадка на компанията „Феникс Плевен“, са били иззети от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен. Това е отразено в два приемо-предавателни протокола – съответно от 1 февруари и 28 май 2020 г.

„Случаят касае 9 хил. тона боклуци от италианската ндрангета

складирани на площадката на фирмата „Феникс Плевен“, твърди в публикацията си Личев. Според него България не може да върне тези боклуци обратно в Италия, тъй като от РИОСВ – Плевен, при съдействието на МОСВ има издадени документи с невярно съдържание, удостоверяващи, че боклуците са рециклирани и вече са с променен код, указващ колко опасни са те за околната среда.

Пак според днешната публикация на Личев „тези документи в оригинал са иззети и покрити“, а резултатът от това е, че в архива на МОСВ вече няма оригинални документи, „свързани с криминалното деяние“, няма разследвани и осъдени служебни лица, но „има налични 9 хил. тона оригинални боклуци на италианската мафия на незаконната площадка на „Феникс Плевен“ ЕООД“.

Твърдението, че става дума за „мафиотски боклук“

е отразено и в официална публикация в сайта на екоминистерството от 8 декември м.г. – последните дни преди влизането в правомощия на редовното правителство на Кирил Петков. Текстът е озаглавен: „На „Феникс Плевен“ е съставен акт за все още неотстранените близо 9 хил. тона мафиотски боклук.“

Според съдържанието на публикацията на 6 август м.г. на „Феникс Плевен“ е било разпоредено в 30-дневен срок да извърши екологосъобразно третиране за своя сметка на въпросните. След като това разпореждане не е било изпълнено, на компанията е бил съставен акт за административно нарушение.

Още на 4 януари 2020 г. разследване на българската редакция на „Дойче веле“ показва, че през 2019 г. площадката с опасните бали с боклук в Плевен е била проверена от РИОСВ общо пет пъти. Нито една от тези проверки обаче не е констатирала нарушения на екологичното законодателство. Въпреки това МВР, ДАНС и прокуратурата са започнали проверка на площадката, където е бил складиран боклукът.
По повод същата проверка пред Би Ти Ви окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заявява, че

площадка видимо нарушава изискванията за съхранение на отпадъци

Аргументите ѝ за това са, че боклукът е в разпръснато състояние, на мястото няма ток и вода, нито машини за преработка. Как местната екоинспекция в Плевен не е открила тези видими нарушения при петте си проверки през 2019 г. не става известно. По-късно пред БНР Савова е обяснила само, че „някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната регионална инспекция за опазване на околната среда и водите“.

Друго разследване по същия случай, този път на журналиста Валя Ахчиева, показа, че, след като е иззела всички оригинални документи по казуса с отпадъците, внесени в България от „Феникс Плевен“, Специализираната прокуратура ги е изпратила в Специализирания наказателен съд. Там те са били приобщени към съвършено различно дело за внос на опасни отпадъци. Така според Ахчиева

всякаква възможност за повдигане на обвинения по случая е била минирана

Оригинални документи по казуса, съхранявани от РИОСВ – Плевен, и МОСВ са били иззети през 2020 г. и от прокурор Красимир Ангелов от Върховната административна прокуратура. В този случай вместо да изпрати цялата преписка на компетентната прокуратура за повдигане на обвинения, Ангелов е прекратил преписката, след което тя е била архивирана.

Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев отказа да коментира публикацията си във Фейсбук, преди по случая с изземането на документи от РИОСВ – Плевен, да се произнесе официално Министерството на околната среда и водите.

[td_block_social_counter]

Последни новини