Банкнотите от 500 евро по света и в чекмеджето на Борисов. Защо ги наричат „Бин Ладенки”?

0
488
По данни на Европол банкнотите от 500 евро се търгуват между престъпници на по-висока стойност от наминала им

 

Защитниците на Бойко Борисов по повод снимките в неговата спалня, непрекъснато повтарят, че банкнотите от 500 евро били спрени от обръщение. Това, обаче, е заблуда и по никакъв начин не го оправдава.

Първо, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) спря печатането и разпространението на банкнотите от 500 евро две години след първите снимки, направени от незнайната „Мата Хари” в резиденцията на бившия премиер. Тяхното разпространение от банките е спряно от 1 януари 2019 г. (а в Германия и Австрия от средата на същата година). Но банкнотите от 500 евро продължават да са валидни и да се приемат за законно платежно средство. Не е даден краен срок, след който банките да спрат да ги приемат, пише E-vestnik.bg.

Към ноември 2021 г. в циркулация остават 188 милиарда евро в банкноти по 500, сочи справка на ЕЦБ. Най-много банкноти по 500 евро е имало към 2015 година – 306 милиарда евро са били в обръщение в такива купюри.

Единствената пречка пред тези банкноти е, че магазини и търговци на дребно не ги приемат, защото се страхуват от фалшификати и са проблем за ресто. То беше така и преди да спрат печатането на тези банкноти. Но те и не служат за търговия на дребно.

Защо по света наричат тези банкноти „Бин Ладенки” и какво ги прави толкова спорни?

Големите купюри са удобни за пренасяне или разплащане на големи суми в брой. Например 1 милион долара в банкноти по 100 долара тежи 10 килограма – доста повече, от това, което виждаме по филмите с разни тънки куфарчета да плащат огромни суми.

Същата сума от 1 млн. долара в брой, обърнат в банкноти по 500 евро, тежи около 2 килограма (зависи от обменния курс). А 1 милион евро в банкноти по 500 тежи 2,2 кг. Това повече се доближава до филмовия образ с куфарчетата. И т. н. може да се предполага какви огромни суми могат да се пренасят в чанти, куфари, да се плаща в брой.

И по данни на Европол банкнотите от 500 евро се търгуват между престъпници на по-висока стойност от наминала им. Тоест, примерно за 1 млн. в такива банкноти, плащат до 1,1 млн. и цената им расте заедно с постепенното намаляване на техните количества в обръщение.

Банкнотите от 500 евро са си спечелили наименованието „Бин Ладенки” малко незаслужено. Защото случаите с финансиране на тероризъм, като се използват такива банкноти в брой, не са повече от случаите с долари в брой. С 500-евровките обаче повече се извършва пране на пари, разплащане за незаконни дейности, комисиони, рушвети и др. подобни, които имат повече приложение в България.

Механизмът е такъв, че парите в брой дават анонимност. Примерно, на някого са му уредили да спечели обществена поръчка за милиони, но срещу уговорката да плати 30-40% комисиони и рушвети на когото трябва. Той трябва да обърне в брой част от сумите, които е получил по банков път от държавната поръчка. Точно това се случва например с авансово платените милиони за магистрала „Хемус”. Арестуван е човек, който е изтеглил в брой около 60 млн. лева от платените за строителство суми. Защо и как една банка може да изплати незабелязано толкова пари в брой е отделен въпрос, който засяга и контрола на БНБ. Защото у нас такива суми в брой се теглят с предварителна заявка от БНБ, никоя банка не разполага с толкова в брой.

Който си има „приятелска” банка (свързана с бившата групировка СИК), може да си урежда въпросните пари в брой и да не му задават излишни въпроси, да ги обръща от лева в евро и обратно. Същата услуга правят и някои от веригите чейнджбюра, срещу комисиона по договорка.

След като имаш толкова пари в брой, оттам нататък на кого плащаш или даваш комисиони остава анонимно. Никой нищо не може да докаже. Някой получава милиони, с които на свой ред може да се разплаща на ръка. Примерно сделка за недвижим имот – официално се плаща по данъчна оценка, на ръка още толкова.

Има механизъм, чрез който се легализират и изпират милионите в брой

Според доклад на Европол от 2016 г. в престъпния свят имат бъдеще и нарастват разплащания в криптовалути. Но към момента „почти всички престъпници използват пари в брой на някакъв етап от процеса на пране на пари“.

Как става? На жаргона на престъпността и нелегалната икономика има три етапа парите в брой да се изперат и легализират. Първият е т. нар. placement – поставяне. Парите в брой се контрабандират до някакъв данъчен рай, някоя офшорна зона с много банки, които взимат процент за да ги внесат по сметка при тях. Следващият етап е layering – наслояване. Парите влизат в международната банкова система, примерно от Панама отиват в банка на Кайманите, оттам в Ливан, Дубай, после в Лондон и в Швейцария. С изпраните пари се купува имот, после се продава. Това е последният етап – integration – интегриране.

Проблемът в България е да се докаже произходът на парите или който ги има да ги харчи тихо по света. Когато българин има пари в швейцарска сметка, никой не може да разбере колко са, банковата тайна е непробиваема, освен ако не става дума за доказан тероризъм. Например Христо Бисеров случайно беше разкрит от македонските служби, че е превел от Швейцария големи суми над 300 хил. в евро на фирмата на доведения си син в Скопие. Срещу него започна разследване у нас, но швейцарските власти отказват на официално искане да дадат данни колко има по сметки там и откога. Така срещу него нямаше нито едно доказателство за незаконна дейност или укриване на данъци.

Според доклада на Европол „парите в брой все още са крал” в престъпния бизнес.

Парите в чекмеджето на бившия премиер Борисов

са различни количества на различните снимки. Варират между половин и над един милион евро. Снимките са правени в продължение на три години, не са от един ден (виж тук и тук). На някои от тях се виждат серийни номера, които при проверка показваха, че са печатани в Германия. Прокуратурата се сети с голямо закъснение да проверява това чрез искане до БНБ.

Тези снимки правят различно впечатление в чужбина, в сравнение с България. Там добре знаят какви са тези пари, какви хора оперират с тях, кой държи толкова в брой.

Досега прокуратурата приема обяснението на Борисов, че пачки, злато и пистолет са внесени в спалнята му (така обяснява официално пред немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” – виж тук) и са снимани. Същевременно прокуратурата не иска да установи как е станало това, при това неведнъж за няколко години. И коя е въпросната Мата Хари, или кои са въпросните, доколкото Борисов без свян съобщи, че различни жени са идвали там и не може да каже име?

Така прокуратурата не иска да разследва нито Борисов, нито хората, които са направили снимките в спалнята му, нито охраната, която много добре знае кой кога е влизал там.

Факти за банкнотите от 500 евро:

През 2004 г. е заловено „наркомуле“ на път от Испания за Колумбия, погълнало 197 000 долара в банкноти по 500 евро (394 банкноти).

През 2007 г. в Маями са открити 12 000 банкноти по 500 евро (6 млн.), запечатани в найлонови торбички.

Полициите в Европа са откривали банкноти по 500 евро, скрити в секретни отделения на коли, на камиони, в кутии с храни, в опаковки от шоколадови блокчета и яйца „Киндер” и др.

През 2010 г. у анголски генерал, свързан с прането на пари в Лисабон, са открити 8 милиона евро в една от резиденциите му, почти всичките в банкноти по 500 евро.

Анализ от 2010 г. на Агенцията за тежка и организирана престъпност на Обединеното кралство изчислява, че „90% от банкнотите по 500 евро, продадени в Обединеното кралство, са в ръцете на престъпни синдикати.

Анализ на Бундесбанк установява, че от 2002 до 2009 г. повече от 70 процента от банкнотите по 500 евро, издадени в Германия, са отишли в чужбина, като половината от тази цифра е попадала конкретно в Русия.

„Уолстрийт джърнал“ съобщава, че към 2010 г., „гангстери, наркодилъри и перачи на пари“ „поддържат финансовата стабилност на еврозоната“, благодарение на „търсенето на банкноти в евро с висока деноминация“.

Банкнотата от 500 евро е пусната по настояване на Германия, като еквивалент на банкнотата от 1000 германски марки. В Германия около две трети от разплащанията са в брой (за разлика от Франция, където е обратното) и германците обичат тези едри банкноти. Сега най-едрата банкнота в света остава 1000 швейцарски франка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here