„Взгляд“: Русия изпрати спецназа на десантните войски в Казахстан заради космодрума в Байконур

BIG5АНАЛИЗ„Взгляд“: Русия изпрати спецназа на десантните войски в Казахстан заради космодрума в...
Според експерти действията на бунтовниците в Казахстан са координирани от чужди сили

 

В раздирания от протести Казахстан по молба на президента на страната Касим-Жомарт Токаев пристигнаха миротворчески сили от ОДКБ, включително специални части на Въздушно-десантните войски (ВДВ) на Русия. Те трябва да нормализират обстановката в страната на фона на многодневните безредици, погроми и убийства. Защо на Токаев му е нужна помощ от ОДКБ, ще могат ли руските десантчици да донесат мир в Казахстан и какви задачи ще са приоритетни за тях в тази работа? – пише руското издание „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция „Фокус“.

Снощи президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се обърна към лидерите на страните-участнички в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Той помоли за помощ за страната си „да преодолее терористичната заплаха“ и „външната агресия“ в редица градове, включително Алмати и Нур-Султан, на фона на дни на протести.

В нощта срещу четвъртък арменският премиер Никол Пашинян, който в момента оглавява Съвета за колективна сигурност на ОДКБ, каза, че е взето решение за изпращане на колективни мироопазващи сили в Казахстан. По-късно изявлението на Пашинян се появи на сайта на Кремъл.

Няколко часа по-късно медиите научиха, че на летищата Кубинка и Чкаловски край Москва се сформира авиогрупа за Казахстан. „Тя ще включва няколко пътнически самолета, както и товарен Ил-76 и Ан-124“, съобщи РЕН ТВ. Според телевизионния канал, рота специални части от 76-та въздушно-десантна дивизия и рота от 45-та бригада от специалните сили на ВДВ са получили команда за мобилизация. В повишена бойна готовност бяха приведени и групи от втора и 24-та бригада от специалните сили на Централния военен окръг (ЦВО), които „могат да бъдат подсилени от батальон на 55-та планинска бригада и от ЦВО, но последната заповед все още не е пристигнала“, отбелязва телевизионният канал.

Междувременно в Алмати в четвъртък сутринта протестите избухнаха с нова сила: 200-250 души излязоха на Площада на републиката, съобщава Sputnik Казахстан. Първоначално военните и полицията не се виждаха на площада, но скоро военнослужещите в бронетранспортьори и други бронирани машини обкръжиха „престъпниците“ и започнаха „мащабно разчистване от мародери и подбудители на погроми“. Въпреки това бунтовниците успяха да обградят няколко болници и не допуснаха там лекари и пациенти.

Силите за сигурност и протестиращите търпят загуби и от двете страни: според официалния говорител на полицейското управление в Алмати Салтанат Азирбек снощи служителите на реда са елиминирали десетки екстремисти, нападнали полицейски сгради.

Като част от антитерористичната операция градските власти освободиха международното летище, завзето от погромистите (в момента то все още не работи), но загинаха военни, пише Zakon.kz. По-късно от комендатурата на Алмати уточниха, че общо в резултат на сблъсъци с протестиращите са загинали 13 служители на сигурността, а двама от тях са открити обезглавени. Според Министерството на здравеопазването на страната в четвъртък сутринта над 1000 души са ранени в Казахстан, от които почти 400 са хоспитализирани, 62 души са в интензивно лечение.

По последни данни в Казахстан в рамките на ОДКБ е пристигнала руската част от миротворческия контингент. Тя включва подразделения военни части на ВДВ и е била транспортирана от военнотранспортни самолети на ВКС на Русия, съобщиха от секретариата на организацията. „Авангардните части вече са започнали да изпълняват поставените задачи“, подчертаха от секретариата на ОДКБ.

„Молбата на Токаев за помощ чрез ОДКБ трябва да се разглежда като един вид предпазна мрежа“, смята Владимир Лепехин, генерален директор на Института ЕврАзЕС.

„Токаев просто не е сигурен, че армията и силите за сигурност ще му се подчинят. Факт е, че той започна да се бори с протестите с много странни мерки: рязка оставка на правителството, смяна на ръководителите на службите за сигурност. Когато има заплаха за властите, напротив, всички, включително и силите за сигурност, трябва да се обединят около държавния глава. А тук или той самият е разбрал, или е бил информиран, че има разрив в структурите за сигурност“, обясни събеседникът на „Взгляд“.

Според експерта действията на бунтовниците са координирани от чужди сили. „Много силно турско и британско влияние се наблюдава в Казахстан от дълго време, включително чрез посолството на Обединеното кралство“, отбеляза политологът.

„И основното доказателство, че това не е просто бунт, а планирана акция е, че във всички градове на републиката хората излязоха на улицата едновременно. Това не може да стане без команда, всичко вече беше готово “, каза той.

„Освен другото, нашето ръководство беше активно и нареди да се изпратят миротворци заради Байконур. Москва просто не може да напусне космодрума, както и например Черноморския флот, на който властите обръщат голямо внимание, за да не отиде той, сами знаете при кой (Украйна)“, обобщи експертът.

Мироопазващите сили на ОДКБ, включително руските въздушно-десантни войски, са трябва да стабилизират ситуацията в Казахстан и да помогнат за защитата на най-важните съоръжения на страната, каза Игор Коротченко, военен експерт, главен редактор на сп. „Национална отбрана“. „Ние не участваме във военни действия. Оперативната силова работа и прочистването на бойците трябва да се извършват от казахстанските специални служби, правоприлагащите органи и армията“, подчерта той.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Самият факт на нашето военно присъствие с мандата на ОДКБ е насочен именно към стабилизиране на ситуацията, което ще позволи на ръководството на републиката да взема по-бързо необходимите ефективни решения. Освен това това е важен фактор за военно-политическа морална подкрепа“, смята експертът. „Мисля, че по-голямата част от населението на Казахстан приветства нашите миротворци и силите на други страни, участващи в ОДКБ. Никой не е заинтересован страната да потъне в хаос“.

Коротченко уточнява, че размерът на руския контингент и неговият арсенал ще се формират въз основа на горепосочената функция на миротворците. В същото време престоят на руските специални части е ограничен от срока на мандата на ОДКБ. „Ще отнеме месец-два или може би ситуацията ще се разреши възможно най-скоро“, каза източникът.

„Говорейки за трудността при изпълнение на възложената задача, бих искал още веднъж да подчертая: нашите миротворци нямат намерение да участват във военни действия, с изключение на случаите, когато терористите могат да пробват въоръжени провокации. Тогава, разбира се, в рамките на самозащитата ще бъде открит огън на поражение. Но ние не влизаме в републиката с наказателни цели – цялата вътрешна кухня трябва да се извършва от местните силови структури“, заключи той.

[td_block_social_counter]

Последни новини