Ивановден отбелязва края на „мръсните“ дни

BIG5AFISH.BGИвановден отбелязва края на „мръсните“ дни
Св. Йоан Кръстител, когото почитаме днес, подготвял хората за раждането на Христос

 

На Ивановден, 7 януари, почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител, който е наричан още „Предтеча“, защото подготвял хората за раждането на Исус Христос. Той е негов кръстител и е последният старозаветен пророк. Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: „Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света“. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Младоженци и ергени къпят на Ивановден

Ритуалното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден, като за някои части от страната дори е по-характерно да се извършва на 7 януари. Ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и момичета до едногодишна възраст, откъдето идва и другото название на празника – Женски водици. Народните традиции и обичаи повеляват на Ивановден кума или девера да „къпят“ младоженците, сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода.

Кръщенето на Христос от св. Йоан Кръстител в р. Йордан

Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, тъй като този ден е посветен на кумството и побратимството, чийто покровител е Св. Йоан Кръстител. Обредното къпане завършва с размяна на подаръци. Обредите и обичаите, които се изпълняват на Ивановден, се свързват с очистителната сила на осветената вода на Йордановден. „Мръсните дни“ вече са отминали и хората обръщат поглед към сбъдването на предвещанията за здраве, щастие и берекет.

По традиция на трапезата трябва да има фасул, баница и вино

На трапезата на Ивановден трябва да има: фасул, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка. Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини. Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.

 

Челна снимка: Св. Йоан Кръстител

AFISH.BG

[td_block_social_counter]

Последни новини