Бъдещето на България е по-важно от нечии русофобии

BIG5АНАЛИЗБъдещето на България е по-важно от нечии русофобии

Според уставните норми на евро-атлантическите организации, доминирани от САЩ, каквито са Европейският съюз и НАТО, държавите не се делят на „големи“ и „малки“, на „богати“ и „бедни“, а са равни като права, отговорности и възможност за влияние – например чрез вето на дадено решение, ако то противоречи на националния интерес.

Но това остава само на думи и на хартия, защото така се държат назначените, а не избрани от народите бюрократични елити, така се държат ястребите на войната и противопоставянето, които опитват да превърнат ЕС и НАТО в заложник на геополитически и икономически интереси, които изискват дрънкането на оръжие да бъде перманентно.

Така, уви, се държат и повечето от членовете на нашите политически елити – като верни поданици, които на всеки въпрос и искане от централите на ЕС и НАТО са обучени да отговарят само с „йес“. Те, като послушни палета, слушат волята на „началствата“ във Вашингтон и Брюксел, сякаш нямат право на собствено мнение, сякаш България е територия и придатък, а не суверенна национална държава. Пословично е козируването на много от нашите управляващи пред поредния геополитически Голям брат. Такива елити обикновено са си отивали с позор и отречени от избирателите, но сред тях исторически е имало и изключения, които с действия и позиции са доказвали, че работят за България, колкото силен и брутален натиск да им е оказван отвън. Такъв лидер е бил Стефан Стамболов, който поставя на здрава основа модерната българска държавност въпреки интересите на Великите сили. Такива са били и бащите на Съединението и Независимостта. Такъв е бил дори и цар Борис Трети, формулирал принципа, който е валиден и днес – „Винаги с Германия (Европа), никога против Русия“. И въпреки заплахите на Хитлер етническият немец Борис не е изпратил български войски на Източния фронт, тъкмо защото е знаел, че българският народ няма да му прости войната с братския славянски и православен руски народ.

През периода на социализма България бе приемана от западните анализатори за верен сателит на Москва, но истината е, че тези братски отношения с тогавашния Съветски съюз са в интерес на огромното мнозинство от българите и са свързани не само с всестранната помощ, която получаваме, но и с изконните многовековни чувства между двата народа. И все пак, отчитайки националния ни интерес, Тодор Живков отстоява икономическата възможност за изграждане на преки стопански и търговски връзки с водещи в икономически и технологичен план капиталистически държави като Германия и Япония. А Людмила Живкова повежда културна политика за отваряне към света на базата на хуманни ценности, популяризиране на българските традиции и история, а не на идеология.

Накратко – тези исторически примери доказват, че е възможно България да води своя самостоятелна политика, която даже е в разрез със заръките на Големите.

Днес правим тъжна равносметката от десетилетия на раболепно подчинение на Брюксел и Вашингтон, което през годините ни струваше икономически проблеми, пожертване на цели отрасли, ликвидация на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, застой в отношенията с приятелските Русия и Китай, разбиването на армията и спецслужбите, драстичната демографска криза и обедняване на населението…

Но ето, че напоследък се видя, че има държавници, които отстояват националния ни интерес и приемат, че България има правото на свое мнение в рамките на ЕС и НАТО. Преди години достойният професионалист и човек генерал Ангел Марин пръв прогнозира, че „командата бегом към НАТО” не е добра за България, и плати за това с дисциплинарно уволнение от армията, защото трябваше да бъдат сплашени всички офицери със собствено мнение по темата. В последните седмици отново е време разделно, а поводът са опитите на определени среди във Вашингтон да ни накарат да приемем още американски войски и бази. Без референдум, без сериозно обществено обсъждане. На тези опити достойно и държавнически реагира военният министър ген. Стефан Янев, който каза, че подобен ход на събитията не е в национален интерес, и напомни, че като пълноправен член на НАТО имаме право на свое мнение и позиция.

Президентът Радев подкрепи позицията на Янев, подчерта, че официално такова искане не е имало. Преди време той защити с думи и дела тезата, че България трябва да рестартира диалога с Москва на най-високо равнище, както и че антируските санкции не са работещи, че е нужен нов подход на ЕС и НАТО към Москва.

За тези позиции Радев и Янев нееднократно бяха атакувани от дежурните трубадури на евроатлантизма, получиха заплахи и клевети, чуха се нагли лъжи, че те – натовските генерали – обръщали геополитическата ни ориентация!? Не! Просто те, за разлика от „йесмените“, знаят, че ако нашите партньори искат да бъдем лоялни, те трябва също да са лоялни към нас, да зачитат нашия национален интерес и позиция, че ако искат да сме част от тези структури, ще ни приемат като равни, а не като втора категория държава. Затова и хора като Радев и Янев извисяват ръст на фона на овластени политици, които бързат да уверят „началствата“, че ще изпълним всичко поискано от тях, че това са „лични мнения“. Да, но времената вече са други, световният ред е многополюсен!

Затова и тези политици ще бъдат сложени от историята в графата „едни от многото“, а тези с личното мнение в защита на България ще останат в паметта на нацията!

Проф. Светлана Шаренкова

[td_block_social_counter]

Последни новини