Представител на Световната банка: Няма опасност от хиперинфлация в България

0
227

 

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си

 

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката на България ще отбележи ръст от почти 4% тази година. Страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната. Няма почва за образуване на хиперинфлация.

Това заяви пред БНТ постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе.

„Бяха направени много неща по отношение на инфлацията и ръста на газа. Последният пакет от 1,5 млрд. лева определено ще помогне на компаниите. Има още, които могат да бъдат направени. Преди време ние, от Световната банка, отбелязахме, че отговорът на България по отношение на кризата от COVID-19 беше доста консервативен. Разрастването на мерките не беше достатъчно. Имаше достатъчно пространство и възможност накъде да се развива подкрепата ви“, каза той.

По думите му една от мерките, които подкрепяме Световната банка, е директното подпомагане на бедните и маргинализирани хора.

„Те най-много усетиха последствията от COVID-19 и ръста на цените. Отворени сме да съдействаме с техническа помощ и дори финансова, ако се налага. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места“, обясни представителят на СБ у нас.

Относно помощта за бизнеса Дзарконе обясни, че трябва и има възможност помощта да бъде увеличена: „Трябва да се покрият разходите на индивидуалните потребители, но фирмите осигуряват работата на тези хора, затова трябва да има помощ. Сега е моментът да не сме консервативни“.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Той подчерта, че не трябва да се забравя, че страната е най-бедната страна в Европейския съюз, като има една 55% от средния брутен вътрешен продукт на страните членки.

„Неравенствата са зашеметяващи, а това е неприемливо за Съюза. Структурните реформи трябва да са форсирани и средствата ги има“, категоричен е той.

По думите му трябва да се внимава с две неща. „Първо с пандемията. Не трябва да забравяме, че България е най-слабо ваксинираната страна в света, ако я съпоставим с развитите страни. Второто е инфлацията. Инфлацията е голям грозен звяр, труден за контролиране, особено в малка и отворена икономика като България и тя е много важен фактор. Истината е, че когато отсъства възможност за правене на парична политика, няма какво много още да се направи“, допълни представителят на Световната банка.

„Единственото, което България може да направи, е да омекоти симптомите на инфлацията“, смята Дзарконе.

Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе: „Ако например има повече доставчици на газ, ще има и по-ниски цени. Досега страната е имала само два доставчика“.

Партньорството между Световната банка и България през последните години не беше толкова добро, колкото би могло да бъде, заключи представителят на СБ у нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here