ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия

BIG5NBOX.BGЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия

 

Съветът на Европейския съюз удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия заради неизпълнение на споразуменията от Минск.

Санкциите бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. От тогава насам на всеки шест месеца ЕС прави оценка и ги удължава. Сегашните ще са валидни до 31 юли тази година, предаде БНТ.

Икономическите санкции срещу Русия са свързани с ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и компании и забраняват форми на финансова помощ и посредничество към руски финансови институции.

Санкциите също така забраняват директния или непряк внос, износ или трансфер на всички материали, свързани с отбраната, и установяват забрана за стоки с двойна употреба за военна употреба или крайни военни потребители в Русия. Санкциите допълнително ограничават руския достъп до някои чувствителни технологии, които могат да се използват в руския енергиен сектор, например при добив и проучване на нефт.

В допълнение към икономическите санкции, ЕС въведе през последните години и други видове мерки в отговор на незаконната анексия на Крим и град Севастопол от Русия и преднамерената дестабилизация на Украйна.

Те включват дипломатически мерки, индивидуални ограничителни мерки, свързани със замразяване на активи и ограничения за пътуване на отделни лица и специфични ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол.

[td_block_social_counter]

Последни новини