Мика Зайкова: Пенсионерите ще получат парите си през февруари, но инфлацията вече ще ги е изяла

BIG5NBOX.BGМика Зайкова: Пенсионерите ще получат парите си през февруари, но инфлацията вече...

 

По-малки пенсии не са взели (пенсионерите – бел. ред.), а по-малко пари, защото пенсиите на всички са увеличени. Крайният ефект за някои от пенсионерите е по-нисък, защото не може да се покрие добавката от 120 и 60 лв. За мен беше чисто комуникационен проблемът.

 

Това заяви Лидия Шулева в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според Мика Зайкова покупателната способност на пенсионерите пада: “Те ще получат парите си през февруари, но инфлацията вече ще ги е изяла”.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

“Беше голяма грешка да се раздават 50 лв. на калпак, защото не може такъв тип социално подпомагане да се приема като част от пенсията. След това в 46-тия парламент някой се направи на велик и вдигна добавката на 120 лв. Сега всички смятат, че това е част от пенсията и смятат, че трябва да се компенсира”, коментира Шулева.

Според нея трябва да се направи разлика между индексация и преизчисление.

“Не може да бъде или/ или, защото коефициентите през 2019 г. бяха измислени, но те нямаха нищо общо със сметките по швейцарското правило”, заяви Зайкова.

“Тъй като е имало два режима, според мен е редно НС да приеме за всички пенсионери да се приложат коефициентите, да се индексират техните пенсии, за да получат едни по-справедливи пенсии”, обясни Шулева.

[td_block_social_counter]

Последни новини