Петиция защитава уволнената от в. „Дума” известна журналистка Велиана Христова

0
313
Поводът за уволнението ѝ е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-мата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на партиен пленум

 

Освен изтъкнат професионалист, тя е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС н СБЖ. Поводът за уволнението е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на пленум през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена. Открита е петиция в нейна защита в peticiq.com.

Колегията  и обществото ни потресени наблюдават поредната разправа с журналист. На 12 януари вечерта от в. „Дума” е била уволнена емблематичната журналистка Велиана Христова. Представляващите Фондация „Дума” Атанас Зафиров и Вяра Емилова са ѝ разпоредили устно да не идва повече на работа, без да ѝ връчат официална заповед.

Освен изтъкнат професионалист с около 40-годишен журналистически стаж, преминал в „Работническо дело” и „Дума”, Велиана Христова е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС на СБЖ.

Поводът за уволнението ѝ е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на партиен пленум, състоял се през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена.

В нейна защита е открита петиция в peticiq.com. Ето какво пише там:

Уважаеми дами и господа, 

Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник „Дума“ Велиана Христова – едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията. Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията. Саморазпразавата с Велиана Христова е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума“ през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда – а не уволнение. 

Петицията е стартирана от колежката от в. „Сега” Таня Петрова. За около два часа под нея са се подписали над 140 души – много журналисти, общественици, интелектуалци, политици.

Сред подписалите е и бившият министър на образованието Красимир Вълчев, който се е аргументирал така:

„Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му.”

Ето още някои от коментарите на подписали петицията:

Снежана Тодорова: Подписвам, защото съм солидарна с колегите от в.“Дума“ в защита на Велиана Христова – авторитетен и уважаван журналиост, носител на „Златното перо“ на СБЖ…

Ванина Кирова: Велиана е институция! Изключителен човек с принципи и чувство за справедливост, който не може да се пречупи от моментната политическа конюнктура. Респект!

Костадинка Кунева: Подкрепям Велиана Христова и съм против нейното отстраняване от работа.

Людмила Чернева: Големите журналисти днес са рядкост. Велиана е една от тях. Те пречат и срещу тях се прилага репресия и цензура. Длъжна съм да я подкрепя !!!

Дора Чичкова: Велиана е емблематично име на „Дума“, а като професионалист няма равна на себе си в своята сфера. Това не е разправа само с Велиана, това е разправа с „Дума“, част от голямата Подмяна на БСП и всичко, що е Ляво, Свободно и Достойно в нея.

Пламен Енчев: Велиана, с теб съм

Нели Колева: Уважавам дълбоко професионализма и ерудицията на г-жа Христова. От 10 години работя в неправителствена организация, която се занимава с образование. Независимо от различията на политическия сектор, винаги съм била впечатлена от професионализма, с който отразява образованието. Срамота е, че се е стигнало дотук.

Петър Витанов: Срам ме е от случващото се!

Велислава Дърева: Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите продължават!

Андрей Вълчев: Правото на свободно изразяване на мнение е основно за всяка демократична република.

Светлана Шаренкова: При тоталния дефицит на сериозна и честна лява журналистика в България, уволнението на Велиана Христова е насочено срещу свободата на интелектуалното слово, социалната кауза и идеология на Българската Социалистическа Партия.

Анна Заркова: Подписвам, защото съм убедена, че политическото уволнение на журналист като Велиана – заслужил уважение с труда, честността и таланта ни, ни връща към мрачни времена, които трябва да загърбим окончателно – в интерес на обществото, на всеки от нас и на децата ни.

Уляна Пачева: Личностите, доказали професионализъм и отстоявали справедливост и обществено полезни каузи трябва да бъдат подкрепяни, а не уволнявани. Аз се гордея с това, че има талантливи и непримирими хора като Велиана Христова.

Димитър Танев: Велиана Христова е безспорен професионалист, уважаван и коректен журналист, който винаги търси и отстоява истината!

Веселин Марков: Подписвам, защото това е мракобесна разправа със Златното перо на левия печат. От 35 години съм в професията и имам право на тази преценка. Призовавам г-жа Корнелия Нинова да преосмисли своето решение, защото ако ли не-това ще е началото на края…

Павлета Давидова: Защото тя е сърце и душа, и ДУМАджийка, от истинските. Защото вярва в това, което прави, дори да знае какво ще последва. Защото не това е начинът да „оздравяваш“ нещо!

Ружа Райчева: Защото е абсурд журналист да бъде уволнен заради лично мнение!

Къдринка Къдринова: Възмутена съм от уволнението на Велиана Христова – изключителна журналистка и личност с винаги принципна позиция, с непримирима гражданска съвест, една от емблемите на Продевата „Дума“! Който посяга срещу свободата на словото и на мнението на Велиана, посяга срещу свободата на всички ни, посяга срещу самите устои на демокрацията! Да не говорим, че Велиана е и синдикалист – председател на журналистическото дружество към СБЖ В „Дума“. Тоест – уволнението ѝ дори законово е недопустимо и скандално. Апелирам и към колегията, и към цялото общество – да се мобилизираме в защита на Велиана, на журналистическата свобода и на критичното мислене, защото без тях няма бъдеще за никого.

източник: СБЖ

По-късно днес на сайта на БСП бе публикувано следното съобщение:

По повод публикации и изразени позиции за уволнения във в. “Дума“ и “погром“ на вестника заявяваме следното:

Това не отговаря на истината. Нито един човек не е уволнен от в. “Дума“. Конкретният повод за публични реакции е статута на журналиста Велиана Христова, която е безспорен авторитет.

Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. “Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020г. и е изтекъл на 14.10.2020г.

Вестникът е отворен да публикува нейни статии.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here