Сербезова: Зеленият сертификат не е дискриминация

BIG5ЦИТАТИСербезова: Зеленият сертификат не е дискриминация

 

„Без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация

 

Здравният министър Асена Сербезова заяви, че зеленият сертификат не е сред примерите за дискриминация в обществото. Това тя публикува в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

По думите ѝ определението за дискриминация представлява третирането на конкретен индивид или група хора по отношение на принадлежността им към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация или друг критерии вместо спрямо техните лични качества като при това липсва обективно обосноваване. Зеленият сертификат според нея не може да се причисли към тази дефиниция.

„Без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация. Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация“, посочва Сербезова.

Тя изтъква още, че не е налице условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат.

„Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, и не е само към определена група хора, за да е налице дискриминация“, добавя тя.

Според министър Сербезова от държавите членки в ЕС се изисква общ подход по отношение на съдържанието, формата, принципите и степента на сигурност на зелените сертификати. От думите ѝ става ясно, че общият подход се налага поради факта, че никоя държава не може сама да се бори успешно с вируса. България като член на ЕС е длъжна да го прилага.

„Това някои хора, определят като “зависимост”, “ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство“, пише още министърът.

[td_block_social_counter]

Последни новини