Сербезова: Обмисляме премахването на зеления сертификат за антитела! Само у нас важи този „вход“

BIG5АКЦЕНТИСербезова: Обмисляме премахването на зеления сертификат за антитела! Само у нас важи...

 

Тя съобщи още, че информацията за броя на заетите легла, както и видът им – за деца, възрастни или реанимационни, ще се подава от Регионалните здравни инспекции, а картата с тези данни ще се публикува всеки ден заедно с броя на новозаразените

 

Обмисля се отпадането на зеления сертификат за антитела, съобщи здравният министър Асена Сербезова в кулоарите на парламента, след като в последните 24 часа се заговори за махането им. Тя ще трябва да издаде изрична заповед за целта.

Министър Сербезова уточни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза. А в ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България.

„Евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор. На този етап няма такова“, посочи той.

Тя съобщи още, че информацията за броя на заетите легла, както и видът им – за деца, възрастни или реанимационни, ще се подава от Регионалните здравни инспекции, а картата с тези данни ще се публикува всеки ден заедно с броя на новозаразените.

По-рано и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви като „глупост“ въпросните розови сертификати, а тази сутрин и съветникът на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова потвърди намерението за тяхното отпадане.

[td_block_social_counter]

Последни новини