Фирми на ГЕРБ се уредили с поръчки за над 3,5 млн. лв. за ремонти на парламента

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕФирми на ГЕРБ се уредили с поръчки за над 3,5 млн. лв....
През изминалата година, когато се смениха няколко парламенти, фирмите на бившите управляващи отново са „спечелили“ поръчки

 

В най-мързеливата си година – 2021 г., когато работеха по месец три последователни парламента, народните избраници са похарчили над 3,5 милиона лева за ремонти, извършени от фирми на ГЕРБ, пише „Уикенд“.

Две обществени поръчки с многомилионен бюджет са изпълнени миналата година, докато държавата се тресеше от несигурност, а парламентите се сменяха по-често и от спонсорите на плеймейтка – за доставка на топлинни услуги и за… облагородяване на почивната база на депутатите във Велинград.

За по-луксозен отдих на народните слуги в базата на властта, парламентът е платил 2 123 377 лева. В мащабния проект за осигуряване на депутатски лукс сред минералните води на „СПА столицата на Балканите” са се включили по ирония на съдбата едни от най-маститите строители на небостъргачи и магистрали по време на няколкото мандата на ГЕРБ – фирмите „Дева транс“ на Стефан и Борислав Божков, и „Рутекс”, установява проверка на „Уикенд”.

Компаниите, наети да асфалтират алеите в базата във Велинград, да озеленяват площи и да поставят осветления, лехички и кашпи всъщност се занимават с огромни инфраструктурни проекти като сектори от строежа на магистралите „Хемус”, „Струма”, пътен възел „Яна”, лот 2 на АМ „Марица” и пр.

На двете компании бившата власт от години „поделя“ по братски проектите за работа по магистралите.

Сред електората буди недоумение фактът как такива мастити строителни магнати са избрани за рехабилитация на алеи и пътечки във ваканционния курорт на депутатите.

Друг е парадоксът, че през близо 3 години базата на властта в минералния курорт се ремонтира за различна сума. Ремонти са правени през 2009 г., през 2014 г., както и през 2017 г.

А самата база от години е на загуба средно с около половин милион лева. Това обаче не спира парламента да я обновява постоянно, давайки хляб на вечните печеливши от мастити обществени поръчки фирми за строителство и надзор, коментират в социалните мрежи.

Друг разход през 2021 г. обаче възмущава хората още повече. Докато нацията масово не може да покрие сметките си за парно или има абсурдно високи такива, без да е пускала нито веднъж радиаторите, то парламентът без проблем в неработната изминала година хвърля 1,2 милиона лева, за да плати парното си.

Отоплението е платено за всички сгради на парламента на територията на столицата. Всяка година Народното събрание дава космически суми за парно, но поне в сградите има някой, който работи и го използва.

[td_block_social_counter]

Последни новини